GPS-satelliitide töökorras hoidmine käib USA-l üle jõu

21. mai 2009, 14:02

USA kongressi alluvuses olev auditi,
hindamise ja uurimisega tegeleva asutuse (Government Accountability
Office) raporti kohaselt on USA GPS-süsteem peamiselt alarahastamise tõttu
kahanenud töökindlusega ning häired süsteemi töös võivad hakata ilmnema juba
järgmisel aastal.

Vanemad sidesatelliidid tuleb uutega asendada, kuid vajalikust tempost ollakse kaugel maas, mistõttu võivad järgmisel aastal hakata esinema nö mustad augud ehk piirkonnad Maa pinnal, kus vajaliku täpsusega asukohamääramine ei ole kogu aeg võimalik, kirjutas Physorg.

GPS-satelliitide asendamise programm on juba praegu 870 miljoni dollariga miinuses ning majanduskriisi käes kannataval riigil on tulevikus vajaminevaid summasid üha raskem leida. Hetkel on orbiidil 30 GPS-satelliiti. Neid oleks tulnud juba kolme aasta eest välja vahetama hakata, kuid tegelikult ei jõua esimene uue põlvkonna satelliit orbiidile enne selle aasta novembrit. Probleemi on võimendanud asjaolu, et GPS-süsteemi kui terviku toimimise eest ei vastuta mitte üks asutus, vaid see on laiali jagatud erinevate USA föderaalsete ametkondade vahel. Seetõttu ongi üks GAO soovitusi, et Pentagon määraks kogu GPS-süsteemiga tegelema ühe ametkonna.

GPS-süsteem oli algselt mõeldud USA relvajõudude jaoks. Varasematel aastatel hägustati signaali nii, et eraisikud ja ettevõtted said oma asukohta määrata vaid umbes sajameetrise täpsusega. 2000. aastal otsustati sellest loobuda, misjärel hakati tootma massiliselt tsiviilisikutele mõeldud GPS-vastuvõtjaid. Peagi leidsid GPS-süsteemid tee ka autodesse ning tulevikus oskab ilmselt iga mobiiltelefon GPS-signaali abil oma asukohta kindlaks määrata.

Seetõttu ei ole GPS enam vaid USA valitsuse ja sõjaväe mure. Häired süsteemi töös põhjustaks meelehärmi paljudele inimestele üle maailma. Ehk oleks mõistlik teedekaarte auto kindalaekast esialgu veel mitte minema visata.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
04. September 2009, 13:37
Otsi:

Ava täpsem otsing