Kas oled super-äratundja?

21. mai 2009, 13:59

Mõned inimesed väidavad, et nad ei unusta
kunagi ühtki nägu. Harvardi ülikooli teadlaste uurimus näitab, et see ei
pruugigi olla tühi hooplemine. Super-äratundjateks nimetatud inimesed on
tõepoolest olemas.

Teatud inimesed suudavad ära tunda isiku, keda nad aastate eest vaid möödaminnes nägid. Enamik inimesi sellise oskusega mõistagi hiilata ei saa ning umbes kaks protsenti inimkonnast on nägude meeldejätmisega tõsistes raskustes, mis võib põhjustada palju piinlikke olukordi, kirjutas LiveScience.

Siiani on teadlased arvanud, et eksisteerivad kahte tüüpi nägude äratundjaid – n-ö normaalsed inimesed ning need, kellele see ülesanne valmistab raskusi. "Tegelikult näib see spekter olevat kirjum ning hõlmab ka nn super-äratundjaid, kes suutsid nägude meeldejätmistestis keskmist tulemust märgatavalt ületada," ütles Richard Russell Harvardi ülikooli psühholoogiaosakonnast. Uurimus ilmus ajakirjas Psychonomic Bulletin Review.

Super-äratundjate võimed näivad lihtsurelikele sageli üleloomulikud. "Nad on võimelised suvalise tänaval kohatud inimese kohta ütlema, et nägid teda paari kuu eest näiteks toidupoes," ütles Russell. "Nad ei pea selle isikuga isegi suhtlema ega teda tundma. Ka täiesti võõraste inimeste näojooned sööbivad nende mällu väga hästi," lisas ta.

Russelli uurimistöö võib leida rakendust kohtutes, kus super-äratundja sõnale võidakse omistada teatud olukordades suurem kaal. Eelmisel aastal läbiviidud uurimuses leiti, et erinevast kultuuriruumist pärit inimesed keskenduvad inimese näo hindamisel eri aspektidele. Lääne kultuuriruumist pärit inimesed pööravad tähelepanu eelkõige detailidele, Ida-Aasia inimesed aga eri detailide koosmõjule.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
21. May 2009, 14:40
Otsi:

Ava täpsem otsing