Siim Kallase 10-miljoni-dollari-itaallane läks pikaks ajaks vangi

21. mai 2009, 10:29

Itaalia kohus karistas Eesti pangalt kümme
miljonit dollarit välja petnud suurärimeest Mario Bertellit kaheksa aasta
pikkuse vanglakaristusega tema pankrotis hotelliketis tehtud majanduskuritegude
eest.

Just Bertelli oli see, kelle firma Villa Paradiso laenas kahtlastel asjaoludel 1993. aastal Põhja-Eesti Pangalt kümme miljonit dollarit (tollase kursi järgi 130 mln kr), mida seni pole tagasi saadud ja mille eest oli kohtu all Eesti Panga kunagine president Siim Kallas, kirjutas Eesti Ekspress.

"Ta oli nii hea kelm, et suutis meil väga lugupeetud inimestele koti pähe tõmmata," kommenteeris kohtuotsust endine kriminaalpolitsei komissar Henri Sepp, kes Kallase süüasja raames käis 1998. aastal Itaalias Bertellit üle kuulamas. Siim Kallas ja tema nõunik Eesti Panga päevilt Urmas Kaju mõisteti 2000. aastal kümne miljoni dollari afääris õigeks.

Täna 65aastase Bertelli ärid läksid lõhki 2001. aastal, jättes maha ligi kümne miljardi krooni eest võlgu – see oli tol ajal Itaalia kinnisvaraäris suurimaid krahhe. Süüpingis seisis tema kõrval 60 inimest, kellest 12 said mõneaastased vanglakaristused, neid rahastanud 45 pankurit aga tunnistati õigeks.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
21. May 2009, 12:03
Otsi:

Ava täpsem otsing