Kinnisvaraturul elavnemise märgid

Enn Tosso 22. mai 2009, 00:00

Alates jaanuarist ulatub kinnisvaratehingute arvu kasv juba kümnetesse protsentidesse.

Uus Maa Kinnisvara juht Jaanus Laugus ütles kinnisvaraturu aktiviseerumist kommenteerides, et välismaised väikeinvestorid juba tunnevad huvi Eestis kinnisvara ostmise vastu. Lauguse sõnul on väikeinvestoreid, kes müüvad oma korteri Rootsis ning ostavad elamise Tallinna kesklinna.

"Iga kuuga on turg muutunud aktiivsemaks, kas tegu on kevadpäikesega, seda näitab aeg, ent märke paranemise poole on päris palju," sõnas Laugus.

Laugus lisas, et plaanib ka ise kinnisvarasse investeerida. "Turg on kindlasti põhjale väga lähedal," märkis ta, meenutades, et võrreldes 2007. aasta aprilliga on hinnad langenud 50 protsenti.

Siiski osutas Laugus sellele, et sügisel saabub lõplik tõehetk, kus selgub, mida kinnisvaraturg teeb.

Kinnisvaraspetsialist Tõnu Toompark, kes sõlmis märtsis Äripäeva ajakirjaniku Enn Tossoga kihlveo kinnisvarahindade liikumise peale, leiab, et langus pole veel sugugi tõusule keeranud.

"Korteriomanditehingute hinnad on jätkuvalt languses ja seda eelkõige tarbijate kindlustunde ja kitsaste laenuvõimaluste tõttu," ütles Toompark. "Kuigi aeg-ajalt keegi jälle hõikab, et ta olevat tunneli lõpus valgusesähvakat näinud, siis lähem uurimine paraku reeglina näitab, et majanduse paranemismärke veel ei ole."

Toompargi sõnul ei maksa loota, et kinnisvarasektor tõuseb enne muu majanduse kosumist.

"Paadunud optimistid näevad ka kolme kuu kestel toimunud korteriomanditehingute arvu tõusus turu pöördemomenti. Kui aga vaatame tagasi 2007. ja 2008. aastale, siis näeme, et muster on sama. Aasta esimestel kuudel tehingute arv tõusis, et mais järsult taas langeda," märkis ta. "Eks seda näeme juunis, kas muster kordus või toimus miskit erakordset. Tõenäoliselt siiski pole tegemist millegi muuga kui sesoonse turu aktiveerumisega, mida juhtub isegi karmidel aegadel."

Toompark lausus, et ei taha hästi uskuda ka seda, et agressiivsete hinnapakkujate aeg on möödas. "Usun, et see aeg on pigem meil alles ees. Seda põhjusel, et tööpuudus suureneb ja sellest tulenevalt tekib järjest enamatel laenuvõtjatel raskusi laenude tagastamisel," ütles ta. "Kokkuvõtteks võiks öelda, et kergelt vastuvõetud kihlveopakkumise võidus kahtlust ei ole - nii kurb, kui see ka poleks, on korteriomandihinnad järgmise aasta märtsis selle aasta numbritest madalamal tasemel."

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 18:06
    Otsi:

    Ava täpsem otsing