Kõrge dividendimaks viib raha välja

Kadrin Karner 25. mai 2009, 00:00

"Eestis on praegu tulumaksumäär dividendidelt 21%, maksuasjatundjad ütlevad 21/79ndikku," rääkis Eesti Panga nõukogu liikmest Tartu Ülikooli professor Urmas Varblane, kes on koos Arengufondi ja teiste majandusekspertidega seda ideed arutanud.

"Võrreldes kasumit ja Eestis maksustatud dividendide numbrit, on näha, et suur osa multinatsionaalsetest ettevõtetest ei võta praktikas oma kasumit välja Eestis," selgitas ta. Mujal on seda lihtsalt odavam teha, rõhutas Varblane.

"Tõusu ajal, kui väga paljud firmad teenisid hästi, kaotas Eesti metsikult maksutulusid, mis läksid riigist välja," rääkis professor.

Tema sõnul võiks ühtne madal tulumaks kehtida nii investeeringutele kui ka dividendidele. "Me ei kaotaks maksutulu ja asi muutuks selgemaks. Saaks öelda teistes riikides, et Eesti ettevõtete tulumaks on näiteks 8%," näitlikustas Varblane.

Teistest riikidest rääkides nentis Varblane, et Ida-Euroopas jääb ettevõtte tulumaks keskmiselt natuke alla 20%.

"Kui tahame teha nii, et süsteem ei pärsiks tagasiinvesteerimist, ei tohiks see nii kõrge olla," sõnas professor. Madalam maks peaks kehtima mõlemale poolele ikka selleks, et tekiks motiiv mitte nii keeruliste skeemidega raha Eestist välja vedada, vaid Eestis kasum välja võtta ning siia makse maksta, nentis ta.

Eesti Maksumaksjate Liit toetab Arengufondi ettepanekut vähendada dividendi tulumaksu. "Meie arvates peaks füüsilise ja juriidilise isiku tulumaksumäärad lahutama ning langetama dividendide, samuti ka näiteks ettevõtlusega mitteseotud kulude tulumaksu määra vahemikku 10-15%," rääkis liidu juhatuse esimees Lasse Lehis.

Arengufondi majanduseksperdi Siim Sikkuti kinnitusel tuleks senist rahvusvaheliselt suhteliselt kõrget dividendidelt makstavat tulumaksu langetada, et tekiks motivatsioon tulusid pigem Eestis välja võtta ja näiteks ettevõtete peakortereid siin hoida.

"Selleks võib olla vajalik riigikassasse muidu tekkiva augu katteks n-ö tavapärast ettevõtte tulumi maksu ehk kasumimaksu suurendada praeguselt de facto 0% pealt näiteks madala 5% peale," kirjeldas Sikkut Arengufondi ideed, mida varem on ka arutatud.

Ehitusettevõtja Alvar Ild rääkis, et tema on dividendide väiksema maksustamise poolt, küll aga ei tohiks see maksumäär võrreldes teiste lähiriikidega ebamõistlikult madal olla. "Umbes veerandi võrra vähem või nii," pakkus ta uueks maksumääraks.

Suurettevõtja Endel Siff ütles, et dividendid, mis ei kuulu eratarbimisele, võiksid olla maksustatud madalama määraga.

"Dividendi väljavõtmine on paljudele ettevõtjatele võimalus suunata vahendid ümber ettevõttest, mis töötab, kuid ettevõtja arvates ei ole see arenguvõimeline või millel puudub üldse eksisteerimisperspektiiv, uude valdkonda, mida ta peab perspektiivikas," sõnas ärimees ning nentis, et dividendide maksustamise vähendamine meeldiks igale ettevõtjale.

Millal mõte ideetasemest kaugemale võiks jõuda? Ild sõnas, et tegemist on küll puhta spekulatsiooniga, aga praegu on valimised ukse ees ja need, kellest otsustamine sõltub, mõtlevad hoopis teisi mõtteid. "Ehk õnnestub suruda järgmisesse aastasse," nentis ta.

Valitsuskriisiga hõivatud poliitikutelt reedel dividendimaksu võimaliku langetamise kohta kommentaari saada ei õnnestunud.

Kui me jätaks maksustamata või vähendaks dividendide maksustamist, siis see stimuleeriks ettevõtet rohkem arendama. Ettevõtliku inimese seisukohast hea idee, aga üldine mõju majandusele oleks väike. Kui jutt on suurematest summades, on see ka üks põhjus, miks nn rikkuritest pooled elavad välismaal ja optimeerivad seaduslikult oma maksud ja võtavadki dividendid välja välismaal. Ma pakuksin dividendide maksumääraks 13-15%, sest naaberriigis Venemaal on eraisiku tulumaks just nii palju. Aga see idee ei lähe Eestis 99%-lise tõenäosusega läbi, sest sügisel ootavad ees uued eelarvekärped. Võiks jääda ootele, kuni majandus paraneb.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 18:06
    Otsi:

    Ava täpsem otsing