Piimavõlad on hakanud kuhjuma, piimatööstustel hing kinni

Katre Pilvinski 25. mai 2009, 00:00

Tere nõukogu liige Aivar Häelm rääkis, et tööstused on põllumeestele piimaraha võlgu, kuna sel aastal pärast paljusid aastaid hakkas Euroopa Liit interventsioonituge rakendama ehk siis nii võid kui ka pulbrit kokku ostma. Ning see seadus, mis reguleerib seda, kui kiiresti on võimalik või ja pulbri eest raha saada, ütleb, et kõige kiiremini oli võimalik raha kätte saada kolm kuud pärast kauba üleandmist. Kauba üleandmine hakkas pihta märtsis.

"See lõi küll tänavu kõikidel piimatööstustel, kes selle asjaga tegelesid, hinge kinni," ütles Häelm. Ükski pank ei finantseerinud sellist üritust seoses majanduskriisiga. Seetõttu on see aasta eriline küll, selgitas ta.

Häelmi sõnul tegi eelmisel nädalal lõssipulbri puhul regulatsiooni muutine ka raha maksmise kaks korda kiiremaks. "See polnud üldse ainult Eesti, vaid terve Euroopa Liidu teema. Nüüd ilmselt hakkab asi liikuma," lootis Häelm.

Sadala Piim OÜ raamatupidaja Age Kaunissaar ütles, et tööstused on praegu võlgu küll. "Müüme Jõgevamaa tootjate liidu kaudu ning seetõttu võlglastest ettevõtjate nimesid ei tea," rääkis Kaunissaar.

Vigala Piimatööstuse tegevjuht Olaf-Jüri Mäses ütles, et üks põhjus, miks tööstused on põllumeestele piimaraha võlgu, on see, et turg on langenud - mitte ainult meil, aga ka mujal. "Ning impordi osas on ka üsna tugev surve, mis mõjutab ka meie piimatootjaid. Näiteks Lätist tuleb meile piima sisse ning nemad müüvad suisa hinnaga 5,50 kilepaki piima," rääkis ta.

Mõni eelis on Mäsesi sõnul hästi automatiseeritud tööstustel. "See tähendab, et piltlikult öeldes vajutab kaks inimest nuppe ja kõik toimib," kirjeldas ta.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 18:06
    Otsi:

    Ava täpsem otsing