Turuväärtuse kõrval on veel muid väärtusi

Margus Pilv 25. mai 2009, 00:00

Praeguses turusituatsioonis on hulk varasid, mille kohta puudub tehingute taustinfo. Kui vabaturu põhimõtetel toimiv üüriturg praktiliselt puudub, likviidsus on nullilähedane või müügiperiood määramatu, võivad hindajad hindamistellimustest ära öelda, kuna turuväärtust on liiga keeruline määrata.

Kinnisvarahindajate tööd reguleerib hindamisstandard ning rahvusvahelisest hindamisstandardist lähtudes saab rakendada ka muid väärtusi, mida saab kasutada erinevate sotsiaalobjektide (näiteks staadionid, spordirajatised, haiglad), raskelt määratletava parima kasutusega (näiteks sihtotstarbeta või maatulundusmaa, sihtotstarbega planeeringuta hoonestamata kinnistud, transpordimaad) ning ka mõnede äriobjektide puhul (näiteks teatud kindla spetsiifikaga raskelt ümberkohandatavad tootmishooned jne).

Piiratud turuga vara väärtus on turuväärtuse alaliik, mis arvestab, et hinnatav vara äratab konkreetsel hetkel suhteliselt väheste potentsiaalsete ostjate huvi turutingimuste, unikaalsete omaduste või muude faktorite tõttu. Neid varasid on küll võimalik vabal turul müüa, ent see nõuab tavalisest pikemat müügiperioodi, näiteks eksklusiivsed eramud.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 18:06
    Otsi:

    Ava täpsem otsing