Indrek Hääl: Arco otsib stabiilset rahavoogu

25. mai 2009, 14:30

Varahaldusfirma Baltic Property Trust Eesti
ja Läti regiooni juht Indrek Hääl uskus, et Arco Vara varahaldusettevõtte
loomise eesmärk võiks olla saavutada ettevõttele stabiilsemat rahavoogu.

„Üks ilmselge põhjus taolisesse valdkonda sisenemisel on otsida ettevõttele stabiilsemaid rahavoogusid, mida on mingil määral haldustegevuse abil võimalik saavutada,“ kommenteeris Hääl. „See on üks Arco suurimaid probleeme praegu.“

Hääl uskus, et praegu on õige aeg uusi tooteid arendada, küll aga on tänasel turul eelkõige vaja investoritele näidata usaldusväärsust ning vägagi selget strateegiat. „Seda strateegiat ei ole veel ju avaldatud, kuid loodetavasti on see ikka olemas. Määravaks saab ka track record ehk kas sul on ette näidata esmaklassilisi tulemusi minevikust,“ selgitas Hääl.

Varahaldusettevõtte loomine on üks järjekordne väärtusahela lüli, märkis Hääl. Tema arvates võiks Arco Vara juhi Lembit Tampere kommentaarist välja lugeda, et üritatakse ka leida „parkimiskoht“ oma arendustoodetele kinnisvarafondi loomisega ning samas jääda ise neid projekte majandama.

„Kindlasti vaadatakse ka teiste arendajate projekte, kuid siin on kindlasti võimalik huvide konflikt eelkõige investorite silmis ning paratamatult tekib kahtlusi objektiivsuses,“ leidis Hääl. Küll aga on neid võimalik minimeerida ja loodetavasti seda ka tehakse, luues läbinähtava struktuuri ning sõltumatu otsustuskomitee, lisas ta.

Arco Vara suunitlus on Hääle sõnul kogu aeg olnud iga väärtusahela lüli ärakasutamine, kuigi taolise strateegiaga on nad pidevalt olnud oma klientidega huvide konfliktis. „Kõige ilmekam näide on vast see, kui ettevõte ise arendab ning müüb oma arendatud tooteid ning samas pakub müügiteenust teistele arendajatele,“ arvas Hääl. „Tekib paratamatult küsimus, et kelle toodetele on põhirõhk asetatud.“

Üks asi on loomulikult luua varahaldusettevõte, hoopis eraldi teema on Hääle hinnangul aga kokku panna kinnisvarafond, mis oleks investoritele ahvatlev. „Jään huviga ootama detaile, millist fonditoodet nad müüma hakkavad ja milline on nende strateegia,“ ütles Hääl.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. May 2009, 19:56
Otsi:

Ava täpsem otsing