Ministeerium: juunis on loota nihet paremuse poole

25. mai 2009, 12:03

Järgneval kuul võib taas loota mõningast
nihet paremuse poole, mida näitasid ka Eesti Konjunktuuriinstituudi poolt
aprillis küsitletud tööstusettevõtete ootused, teatas majandusministeerium.

Ligi 3% ettevõtetest teatas eksporttellimuste suurenemisest ja juba ligi kolmandikul jäid tellimused tavapärasele tasemele (märtsis viiendikul). Ülejäänud ettevõtted ootasid eksporttellimuste vähenemist. Ka järgneva kolme kuu ekspordi osas olid ettevõtete prognoosid aprillis juba paremad. 18% ettevõtetest ootas ekspordi tellimuste suurenemist, mis oli 7 protsendipunkti võrra kõrgem kui jaanuaris. Tarbijate kindlustunde indikaator oli samuti nii aprillis kui ka mais paranenud

Statistikaameti esialgsetel andmetel oli 2009. aasta märtsis kaupade eksport veebruarikuust 5% ja import 11% võrra suurem, mida võib osaliselt seostada erinevusega tööpäevade arvus. Samas jaanuari kuuga võrreldes kasvas eksport märtsis 14% ja import 13%.

Märtsis oli aastatagusega võrreldes väikese kasvuga vaid mineraalsete kütuste ja loomsete toodete eksport. Samas kuises võrdluses suurenes transpordivahendite väljavedu 40%, seda sõiduautode ekspordi arvel. Vahemikus 12–19% kasvas eelmise kuuga võrreldes paberi ja pabertoodete, plast- ja kummitoodete, puidu ja puittoodete, ehitusmaterjalide, tekstiili ja tekstiiltoodete ning muude tööstuskaupade eksport. Olulisematest kaubagruppidest kahanes kuises võrdluses metalltoodete ja keemiatoodete väljavedu, kuid langus oli väike (-5%).

Impordis toimusid sarnased arengud ekspordiga. Aastaga kasvas vaid mineraalsete kütuste sissevedu ligi viiendiku võrra. Veebruariga võrreldes suurenes oluliselt kõigi suurema osatähtsusega kaubarühmade import. Keemiatooteid toodi veerandi võrra rohkem sisse, viiendiku ulatuses kasvas metallide ja metalltoodete, valmistoidukaupade, jookide ning plast- ja kummitoodete import. Ka masinaid ja seadmeid toodi eelmise kuuga 13% võrra rohkem sisse.

Majandusministeeriumi teatel kahandab hindade langus mõnevõrra kaubavahetuse tagasimineku arve: kui aastatagusest esimesest kvartalist oli eksport 22% ja import 30% väiksem, siis reaalnäitajad olid vastavalt -20% ja -25%.

Kaubavahetuse bilansi puudujääk oli aastatagusest näitajast ligikaudu poole võrra väiksem. Esimese kvartali kokkuvõttes ulatus puudujääk 4,1 miljardi kroonini, kahanedes aastaga 2,4 korda.


Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. May 2009, 12:36
Otsi:

Ava täpsem otsing