Venemaa: maksuamet läheb otse võlglase konto kallale

25. mai 2009, 20:17

Ülemkohus saatis reedel Venemaa
riigiduumale eelnõu, mis annab maksuametile õiguse tasumata maksud,
intressid ja trahvid pikema jututa kodaniku pangaarvelt maha võtta. Seni tuli
oodata kohtuotsust.

Kui kodanik ei ole tähtaegselt täitnud maksuameti ettekirjutust raha tasuda, on ametnikud kohustatud pöörduma otse panka ja taotlema maksuvõla arvelt mahavõtmist, kirjutas Vedomosti. Kui arvel pole piisavalt raha, läheb käiku kodanikul leiduv sularaha, selle puudumisel aga realiseerimisele muu omand. See töö antakse kohtutäituritele. Seadus jätab siiski kohtuvälise sissenõudmisega vaidlevale kodanikule õiguse pöörduda kohtusse.

Ülemkohus põhjendas seadusemuudatust vajadusega vähendada kohtute koormust väikeste ja vaidlusteta asjade võrra, kus maksumaksjad esitatud nõudeid ei eita. „Tihti on tegu tühiste summadega alates lausa kopikatest,“ rääkis ülemkohtu esimees Vjatšeslav Lebedev, „kohtu üks tööpäev tsiviilasjas maksab aga 27 000 rubla (9700 krooni).“ Tema sõnul taoliste kohtuasjade arv aina kasvab, eelmisel aastal oli neid 3,1 miljonit ehk kaks kolmandikku arutatud tsiviilasjadest.

Duuma maksukomitee esimees Juri Vassiljev kahtles taolise muudatuse õigustatuses praegusel kriisiajal, pidades vajalikuks asja enne põhjalikult arutada.

„Nüüd peaks kodanikud maksude sissenõudmise peale kaebama kohtusse, kusjuures sissenõudmise peatamise saavutamine on enam-vähem võimatu,“ märkis firma Taxadvisor partner Dmitri Kostalgin. Tema sõnul on niimoodi kodaniku kaitstus palju väiksem ettevõtte omast, samuti olevat muudatus vastuolus põhiseadusega: kodanikku ei tohi tema omandist ilma kohtuotsuseta ilma jätta. Sellest aastast on aga juba sarnane pretsedent olemas: aasta algul otsustas konstitutsioonikohus, et eraisikust ettevõtjailt võib kohustuslikud pensioni sissemaksed vastuvaidlemise võimaluseta otse arvelt maha võtta.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. May 2009, 20:17
Otsi:

Ava täpsem otsing