Tõnis Saarts: oravad omaenda võttest selili

26. mai 2009, 08:24

Uue, otsustusvõimelise koalitsiooni teke
sõltub Tallinna Ülikooli õppejõud Tõnis Saartsi sõnul Reformierakonna
valmisolekust kompromissidele minna.

"Kõrkus, reaalsustaju kadumine ja korvamatud valearvestused – see oleks vast kõige tabavam kokkuvõte valitsuse juhterakonna Reformierakonna käitumisest viimastel nädalatel. Ma ei imestaks, kui oravapartei niimoodi jätkates ise oma võtetest selili lendaks. Kui mitte praegu, siis lähitulevikus küll," kirjutab Saarts Postimehes.

Üks on Saartsi sõnul selge: praeguse koalitsiooni jaoks saavad asjad minna ainult ühes suunas – halvemaks ning mingeid võite Reformierakonnal selle valitsuskriisiga ette näidata pole. "Oravaparteist on kinnistunud mulje kui ülbest ja kompromissitust kraaklejast, kes ei saa enam aru, milline on olukord riigis ja meeleolud ühiskonnas," nendib Saarts.

Kui võimuliitu võetakse kas Rahvaliit või rohelised, saab Saartsi hinnangul see kooslus olema seesmiselt tunduvalt hapram kui endine kolmikliit, kuna neid ühendav orgaaniline liim on sealt puudu, mille tõttu on mõnel erakonnal sellest liidust ka suhteliselt lihtne minema jalutada, kui nad leiavad, et selleks on sobiv moment.

"Niisiis, ükskõik milline koalitsioon nüüd ka lähiajal sünniks, ei saa see olla enam nii teovõimeline kui eelmine. Kui puudub valijate usaldus ja vajaka jääb ka koalitsioonipartnerite omavahelisest austusest, siis mingeid kõrgeid ootusi ei saa sellisele valitsusele enam panna," nendib Saarts.

Üks on tema sõnul aga selge: paindumatuse ja jõupositsioonilt lähenemisega ei saavutata enam midagi. "Reformierakond räägib suureliselt, et ohverdab oma erakondlikud huvid Eesti riigi tuleviku altarile, ning nõuab teistelt sama. Millest oravad eeskujuks teistele on ise seni loobunud? Sotse süüdistati klassivõitluses. Ent mis on selle nimi, millega oravapartei tegeleb?" tahab Saarts teada.

"Poliitika pole tühipaljas matemaatika, kus liidame kokku suvalisi erakondi ja muudkui valitseme. Poliitika on seotud usaldusega ja kujutab endast kompromisside tegemise kunsti. Usaldust ollakse juba kaotamas ning kui ei suudeta ka kompromissidele minna, on võimulolev koalitsioon suur läbikukkuja," hoiatab Saarts.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
26. May 2009, 09:41
Otsi:

Ava täpsem otsing