Ameeriklased kirjutavad autot juhtides tekstisõnumeid

27. mai 2009, 13:58

Kaheksa USA osariiki on juba keelanud auto
juhtimise ajal tekstisõnumite kirjutamise ning ilmselt tuleb neile peagi lisa,
sest selline jabur ja vastutustundetu tegevus on uue uurimuse andmetel USAs
eriti noorte hulgas väga levinud.

Tervelt 26 protsenti mobiiltelefonide kasutajaist tunnistab, et on autot juhtides tekstisõnumeid kirjutanud. 60 protsenti neist on vanuses 16–19 ehk tegemist on peamiselt noorte ja kogenematute autojuhtide hulgas levinud harjumusega. Kõige enam tegeldakse sõidu ajal SMS-ide koostamisega Tennessee osariigis (42 protsenti) ning kõige vähem Arizonas (18,8 protsenti). Samas mõistavad inimesed üldiselt sellise tegevuse ohtlikkust, sest tervelt 83 protsenti vastajaist arvab, et autojuhtimise ajal peaks tekstisõnumite koostamine olema keelatud, kirjutas LiveScience.

Simulaatoritel läbi viidud katsed on näidanud, et teksti sisestamine auto juhtimisega samal ajal on väga ohtlik tegevus. Hajunud tähelepanuga inimesed muudavad ilma mingi põhjuseta kiirust ning kalduvad kergesti kas teepervele või ületavad tee telgjoone. Igal aastal saab USA teedel toimunud õnnetustes surma umbes 40 000 inimest. Kui palju neist hukkus tekstisõnumite koostamise tõttu, pole aga teada, sest vastavat statistikat ei koguta.

SMS-ide koostamine on ilmselt ohtlikum kui mobiiliga rääkimine, kuid mõne aasta eest läbiviidud uurimus näitas, et isegi ainult helistamine alandab inimese juhtimisvõimed keskmise roolijoodiku tasemele.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
04. September 2009, 13:36
Otsi:

Ava täpsem otsing