Eesti ettevõtjad majanduskriisis Lätis: Rigas Piensaimnieks

27. mai 2009, 14:23

2007. aastast Riias piimakombinaati Rigas
Piensaimnieks juhtinud Neeme Jõgi ütles, et finantskriisist ja Terega luhtunud
abielust on kõiki Balti riike hõlmava piimanduskontserni loomise plaanid
pidurdunud, kuid mõtet pole maha maetud.

Seniks aga on käivitunud plaan B – uus kompaktsem tooteportfell ning investeering turundusse Karumsi kaubamärgi arendusse, mille alt jõuavad uued Läti piimatooted ka Eesti turule. „Üritame oma turuosa Balti mastaabis laiendada igas tootesegmendis, mitte vaid kohukestes. Vaatame ka ringi, kas õnnestub keegi üles osta või kellegagi ühineda, et hakata tegelema sisulise integreerumisega,“ ütles Jõgi.

Terega ollakse praegu kohati konkurent, kohati partner. Omanikud vaidlevad Stockholmi arbitraažis.

Käibelangused jäävad Jõgi sõnul praegu alla 15%, tulevaks aastaks ta Rigas Piensaimnieksis enam langust ei prognoosi. „Jääme kas nulli või saavutame väikese kasvu,“ ütles ta.

Töötajate arvu on Jõgi ametisse asumise järel vähendanud 410-lt 280-le ja ta plaanib veel koondada, kuid ei taha seda seostada praeguse kriisiga. Optimeerimine peab firmas käima kogu aeg.

Kommenteerides Läti majanduse praegust olukorda ütles Jõgi, et reaalsed eelarvekärped on Läti valitsusel alles ees. Seni on kärbitud pigem planeeritud kasvu. Täielik valearvestus oli käibemaksu tõstmine – loodetud tulu kasv jäi tulemata. Ka kaubandusettevõtetel on marginaalides veel õhku sees. Veel praegu võib marginaal kiire käibega toidukaupadelt küündida 35%-le, ütles Jõgi.

Jõgi ei tee tabuteemat ka devalveerimisest ning arvab, et Lätis oleks see teretulnud. „Tarbimisproportsioonid on paigast ära, devalveerimine viiks need kiiremas tempos õigesse proportsiooni,“ ütles ta. „See ei oleks ei tragöödia ega võluvits, kuid aitaks probleemide lahendamisele ligemale,“ ütles Jõgi, nentides, et 15% ulatuses võivad lätlased latti devalveerida ka ilma seadusi muutmata. Enne valimisi ei juhtu aga midagi.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
27. May 2009, 15:14
Otsi:

Ava täpsem otsing