Euronics Lätis: tööjõu efektiivsus on tõusnud

27. mai 2009, 14:02

Elektroonikaketi Euronics müügijuht Margit
Laanjärv, kes on Riias käima lükanud viis poodi, on praeguse
turusituatsiooniga väga rahul.

Esmalt tööjõuga. „Tööjõu efektiivsus on tõusnud mitu korda,“ rõhuta Laanjärv, märkides, et tunneb end Lätis esimest korda töö andjana, mitte tööle palujana. Kohalik tööjõud on praegu rohkem motiveeritud, paindlikum ning valmis ise lahendusi pakkuma.

„Muidugi annab kriis tunda, pangad ju enam liisingut ei väljasta,“ tunnistab Laanjärv raskeid aegu. Keskmine ostusumma on vähenenud ja sortimendis on kallimad mudelid tulnud odavamate vastu vahetada. Riia on aga miljonilinn ja pesumasinat või saunakaalu läheb ikka tarvis. Ning devalveerimise kartuses kulutavad lätlased oma latid pigem ära.

Allahindlused küünivad Riia elektroonikapoodides -70%ni, Euronics püüab klienti meelitada pigem lisaväärtusega. Teist aastat on käimas koostöö Tallinkiga - iga suurema ostuga tuleb kaasa Stockholmi reisi pilet. „Eestlased leiavad ikka ühiseid väljundeid,“ nentis Laanjärv. Ka reklaamieelarvet pole Euronics kärpinud.

„Minu edu võti on kiire reageerimine,“ ütles Laanjärv. Paari nädalaga jaanuari alguses tehti ära koondamised ja palgakärped. Müüjatel ligi 30%, müügidirektoril ja pearaamatupidajal 10%. Ka rendihinnad on oluliselt alanenud. „Saime, mis tahtsime,“ ei tahtnud Laanjärv konkreetset numbrit öelda.

Euronics peab järgmise poe avamise plaani – tõenäoliselt Riia uusimas kaubanduskeskuses Riga Plazas, kus praegu veel kolmandik pindu vakantsed on.

Läti praegust ärikliimat kommenteerides ütles Laanjärv, et raskuste süvenedes on tagasi tulemas probleemid ümbrikupalkadega ja käibepettused, mis vahepeal taanduma hakkasid.

Laanjärv on kõigutamatu optimist. Enda jaoks on ta ostujõu baromeetriks võtnud Riia lennujaamast väljuvad tšarterlennud. „Kuni need on viimseni välja müüdud, müün ka mina televiisoreid,“ on ta veendunud.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
27. May 2009, 15:14
Otsi:

Ava täpsem otsing