Moody's: finantskriis annab Ida-Euroopas järgi

28. mai 2009, 17:41

Ida-Euroopat ei ähvarda enam finantskriis,
sest erainvestorid ja pangad jätkavad regiooni investeerimist,
avaldas Moody’s.

Siiski on Ida-Euroopa majandus üsna kohutavas olukorras ja selel paranemine sõltub suuresti globaalsest paranemisest. „Tunne kohe saabuvast finantskriisist on hääbunud,“ sõnas Moody’se vanemanalüütik Dietmar Hornung ning lisas, et on kinnitus välispankade jäämisest neisse riikidesse.

Globaalne majanduslangus on Ida-Euroopale kõvasti haiget teinud, sest selle kasv sõltus suuresti välisinvesteeringutest ja ekspordist. Kuigi enamik regiooni riikidest vajub sel aastal majanduslangusse, on riskitunnetus alanenud ja investorite nõutud riskipreemia vähenenud.

Hornungi sõnul on tormi ankruteks A1 reitinguga Tšehhi ja Slovakkia ning A2 reitinguga Poola. Need riigid on säilitanud kriisieelseid reitingud, kuigi Slovakkia väljavaadet alandati positiivselt neutraalsele.

Likviidsusmure pilved jäävad jätkuvalt hõljuma Balti riikide ja Ungari kohale, mille olukorda on rahvusvahelised institutsioonid ka leevendanud.

Läti, mis koos Rumeenia ja Ungariga sai hädaabilaenu, kaotas oma reitingus eelmisel aastal kõige enam, vajudes hindele Baa3 varasemalt A2-lt. Baa3 on madalaim investeerimisklassi reiting, allapoole seda on olukord juba tõepoolest väga kehv. Ungari reitingut kärbiti A2-lt Baa1 peale.

Agentuur on eeskätt mures eelarvepuudujääkide pärast regioonis, kuigi Hornungi arvates saavad riigid ilusti taas järje peale, kui kasv taas tulema hakkab.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
28. May 2009, 17:41
Otsi:

Ava täpsem otsing