Õppetund kõigile jõukust ihkavatele

Mari Hiiemäe 29. mai 2009, 00:00

Lavastuse kriminaalne sisu on kaasahaarav ja põnev. Laval on kolm naist - Rakvere teatri näitlejad Ülle Lichtfeldt, Tiina Mälberg ja Anneli Rahkema - kes kehastuvad rikkaks prouaks ning tolle kaheks teenijannaks.

Kõik nad soovivad elada luksuslikku elu, kuna see on aga võimalik vaid ühele, peavad teised leppima alama rolliga. Toatüdrukute soov oma positsiooni parandada on suur ning nad asuvad nuputama välja skeemi, kuidas üleliigsest ülemusest lahti saada, et ise tema asemele asuda.

Mõrv saab teoks. "Kriminullide puhul on kõige õigem asi mõrvar kohe ette ära öelda ja ma ütleksin seda ka Äripäeva lugejatele väikese abi korras suurima heameelega, aga kahjuks ei tea ka mina ise, kes mõrvar on," rääkis Toompere. Igatahes saab mõrvaplaan ellu viidud ning lavastaja sõnul koguni 300protsendilise kasumiga.

Väike äraspidine huumor käib Toompere lavastajakäekirja juurde ning nalja saab ka "Toatüdrukutes" omajagu. "Minu lavastustes on naljal sama oluline koht kui sügavatel tumedatel toonidel. Naljakas on kas või see, et saatust pole võimalik ise ette määrata, eriti siis, kui ollakse oma tulevikus vägagi kindlad," mainis Toompere.

Žanriliselt pole "Toatüdrukud" üheselt määratletav lavatükk. "See lavastus on sama mitmekihiline kui elu ise. Žanrimääratlust on keeruline öelda, sest supp, praad ja magustoit koos konjaki, tee ja šampanjaga ei valmi ühes katlas, vaid on eraldi serveeritud. Ütleme nii, et vaatajad võivad julgelt arvestada väga mitmekäigulise gurmee-einega tipprestoranis, seda ülekantud tähenduses muidugi," selgitas ta.

Näidend etendub Rakvere kesklinna pangahoones, mis on Toompere hinnangul ideaalne paik. "Pankurid on endast maha jätnud väga oivalise kivipõranda, millesse on salvestunud aastate jooksul pangaklientide jalajäljed täis ohkeid ja oigeid, rõõmu ja eufooriat," rääkis Toompere.

Etendus põhineb 1930. aastate Prantsusmaal aset leidnud tõestisündinud lool, kus toatüdrukud mõrvasid oma tööandja. Jean Genet kirjutas sellest näidendi aastal 1947.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 10:02
    Otsi:

    Ava täpsem otsing