Tankistide kuldaeg sai läbi

ÄP 29. mai 2009, 00:00

Tänases Äripäevas on luubi all variisikute kasutamine ettevõtete juhtorganeis ning toimetusel on hea meel tõdeda, et "tankistide" kuldajastu on möödas - see jäi aastatesse 2005-2007. Eelmise aasta algusest peale on nähtus nimega "tankism" järjepidevalt hakanud taanduma, ja seda vaatamata sellele, et teenust ennast on samal ajal hakatud üha rohkem pakkuma.

Tundub, et kriisiaegki ei suuda sellele "hallile sektorile" õitsengut tõotada, nagu võiks eeldada, kui vaadata muud varimajandust - ümbrikupalkade maksmine kestab ju edasi ning suurenenud on salakütuse, -suitsude ja -alkoholi müük.

Ehkki me seetõttu ei saa veel öelda, et Eesti ettevõtlusel on küpsuseksam sooritatud, on ometi ettevõtjate teadlikkus kasvanud. Ja see on väga hea.

Muutunud ettevõtluskeskkond, aastatega omandatud kogemused on teinud ettevõtjad julgemaks, kadumas on hirm või ka häbi pankroti pärast ning tekkima on hakanud arusaam iseenda vastutusest nii partnerite kui ka oma töötajate eest.

Üha vähem veeretatakse oma kohustusi näiteks Panamas resideerivaile libategelastele (erandeid siiski on), et pääseda võlgadest ja likvideerida ettevõte.

Ettevõtjate eneseteadvuse kasvule on muidugi kaasa aidanud pankrotihaldurite ja maksuhalduri tõhusam tegevus. Info levib - teadmine, et vangerdused juhatuse liikmetega viivad ettevõtte tegemised suure tõenäosusega maksuameti huviorbiiti, mõjub distsiplineerivalt, nagu ka iga maksuameti poolt lahenduse leidnud pettusejuhtum (pooleteise aastaga on neid 17).

Tähtis osa on olnud tegeliku eluga kohandatud seadustel - näiteks võib vastutusele võtta ka endised juhatuse liikmed.

Muutunud on hoiakud ühiskonnas - taanduma on hakanud arusaam pankrotist kui pahateost, üha enam mõistetakse, et ettevõtete surm on sama loomulik nagu nende tekegi. Pankrotimenetluse kõrvale on tekkinud saneerimine, mis annab ettevõttele võimaluse jalule tõusta. Ettevõtjate käitumist mõjutanud ka töötukassa loomine - see on võtnud osa vastutusest töötajate ees enda kanda.

Toimetuse meelest on kõige olulisem roll selle negatiivse nähtusega võitlemises olnud siiski ettevõtjail endil - neil, kes on sattunud petiste küüsi, ent pole jäänud end haletsema, vaid aktiivselt tegutsenud petiste päevavalgele toomisel. Näitena tänasest loost võib tuua Jetoili, kelle algatusel asi kohtusse jõudis ja tegelik petturvõlgnik karistuse sai.

Nii nagu ümbrikupalkadest pole vist võimalik täielikult lahti saada, jääb alati ka neid, kes üritavad oma partnereil või töötajail nahka üle kõrvade tõmmata, või Raul Pindi taolisi variisikute teenuse pakkujaid. Aga neid on seda vähem, mida aktiivsemalt astuvad petturite vastu ülejäänud ettevõtjad.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 18:06
    Otsi:

    Ava täpsem otsing