Vene muusika suurteosed Estonias

Kersti Inno 29. mai 2009, 00:00

Kahel õhtul esitatakse Estonia kontserdisaalis kava, mis väljendab dirigent Anu Tali muusikalisi eelistusi. Seekord tuleb ettekandele kaks väljapaistvat teost: Dmitri Šostakovitši Tšellokontsert nr 1 ja Sergei Rahmaninovi Rapsoodia Paganini teemale.

Šostakovitš kirjutas oma tšellokontserdi 20. sajandi ühele säravamale interpreedile Mstislav Rostropovitšile. Koos Põhjamaade Sümfooniaorkestriga esitab ja hiljem salvestab selle teose Rostropovitši õpilane David Geringas - läti päritolu meie aja üks mitmekülgsemaid muusikuid.

Rapsoodia Paganini teemale kuulub aga Rahmaninovi hiliste kompositsioonide hulka ning on pälvinud tohutu publikumenu. Lisaks Paganini teemale toob Rahmaninov teosesse sisse Dies Irae teema katoliku surnutemissast, mis kehastab saatanat ja Paganini tumedamat poolust - liikusid ju viiulivirtuoosi kohta legendid, et ta sai oma üleinimlikud mänguoskused ei kelleltki muult kui Saatanalt endalt, andes vastutasuks talle oma hinge. Selle teose virtuoosse klaveripartii esitab andekas eesti pianist Marko Martin.

"Tegelikult on kõige huvitavam oma aja muusikat interpreteerida, olla elu pulsil, mitte minevikus mõlgutada," ütleb dirigent Anu Tali ja toob Eestis esiettekandele Erkki-

Sven Tüüri topeltkontserdi "Noesis", mille solistideks sakslastest õde-venda Carolin ja Jörg Widmann.

Pealkiri "Noesis" tähendab kreeka keeles mõistmist, mõtet. Platoni järgi on see kõrgeimat liiki teadmine, mis on isegi matemaatilistest teadmistest ülem - tarkus, mille saavutavad need, kes mõistavad teadmise, õigluse ja headuse vorme ehk loomust.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 10:02

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing