Meerits: sotsid võiks Ansipi valida auesimeheks

30. mai 2009, 13:40

Kui sotsid auesimeest valima hakkaks, oleks
Andrus Ansip parim kandidaat, ütles investorite liidu juht Heldur Meerits täna
Kuku raadio saates „Keskpäevatund“ Eestis tõusva maksukoormuse pärast
muretsedes.

Meerits tõdes, et Andrus Ansipi peaministriks oleku ajal on maksukoormus tõusnud 30 protsendilt 33 protsendile SKPst. „Kui ma nende jupikeste peale mõtlen, mis on kuulda koalitsiooni poolt kokku lepitavas, siis on selge, et maksukoormus tõuseb aina edasi,“ ütles Meerits.

Arutusel on olnud võimalik käibemaksu ja tulumaksu tõstmine, samuti tõuseb töötuskindlustuse makse.

Ettevõtja Rein Kilk märkis, et tulumaksu langetades on Reformierakond suutnud endast jätta mulje kui maksude langetajast, tulumaksu kõrval on aga edukalt teisi makse tõstetud. Kilk meenutas, et omal ajal püüdis peaminister rahvuslaste hääli, nüüd püütakse siis sotsidelt hääli ära võtta. Kõige halvem on aga, et kaua aega üles ehitatud maksusüsteemi tahetakse muuta ülepeakaela ja loetud minutite jooksul läbirääkimistel erakonnaga, põhjendusel „meil on raha vaja“.

Saatekülalised kritiseerisid ka jätkuvalt ülepaisutatud eelarvet, mis ei lähtu Eesti tegelikest võimalustest.

Heldur Meerits rehkendas, et kui tuleva aasta eelarve on planeeritud napilt alla 3%se defitsiidiga, siis 33%se maksukoormuse juures oleks eelarve kulud jätkuvalt 10% suuremad kui tulud. Ka järgmise ja ülejärgmise aasta eelarves püütakse bluffida ja õhku sisse kirjutada, ütles Meerits.

Laenuraha tabas Eestit nagu kullavihm, märkis Kilk. Sagar jäi lühikeseks, kuid meie „projitseerisime hetkelise tõusu jäädavaks … ja hakkasime selle põhjal kulutama,“ ütles Kilk, lisades, et nüüd ei suudeta normaalse suurusega SKP juurde tagasi pöörduda. „Peame selgeks tegema, mis on meie reaalsed võimalused.“

Vaagides uue võimaliku valitsuskoalitsiooni sündi, ütles Meerits, et eelkõige IRL on huvitavate valikute ees: kas lasta koalitsiooni moodustamine põhja või minna koostööle korruptsioonialti erakonnaga nagu Rahvaliit.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
30. May 2009, 14:40
Otsi:

Ava täpsem otsing