Kosmoseprojektid kergitaks ELi majandust

31. mai 2009, 16:02

Lõppeval nädalal Brüsselis kogunenud
Euroopa Liidu ministrid toetasid Euroopa kosmosesektori arendamist, märkides, et
selle valdkonna teadusuuringud koos kommertstegevusega aitaks Euroopa majandust
langusest välja tõmmata.

„Investeeringud kosmoseuuringutesse on majanduskriisi ajal elulise tähtsusega,“ ütles ELi eesistujariigi Tšehhi haridusminister Miroslava Kopicova. „Mõned võivad arvata, et see on liigne luksus, kuid me ei tohi unustada kõike seda kasu, mis see meie elukvaliteedile tervikuna võib tuua. Iga kosmosepoliitikasse investeeritud euro toodab mitmekordselt tagasi,“ tsiteeris uudisteportaal EU Observer.

Üks osa kokkuleppest puudutas vajadust viia globaalne keskkonna- ja turvaseire (GMES) uuringute staadiumist kasutusse. Kui Euroopa Liidu GALILEO süsteem võimaldab satelliitnavigatsiooni teenust, siis GMES annab käivitumisel informatsiooni keskkonnaseisundi ja -muutuste kohta.

Euroopa tööstusvolinik Günter Verheugen esitas ministritele ettepaneku viia GMES kasutusjärku. Ettepaneku peavad nüüd kinnitama liikmesriigid ja Euroopa Parlament.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
31. May 2009, 16:02
Otsi:

Ava täpsem otsing