Kaupmehed ennustavad müügi languse jätkumist

Katre Pilvinski 01. juuni 2009, 00:00

Ülemiste keskuse juht Guido Pärnits loodab, et järgnevate kvartalite tulemused jäävad stabiilseks. "Ma ei usu tõusu sel aastal kohe kuidagi. Väike hirm on tuleviku pärast - just kui arvesse võtta 1. juulil rakenduvat uut töölepingu seadust, mis võib tähendada oluliselt suuremat töötuse kasvu. See mõjutab väikese viitega, kuid otseselt jaekaupmehi," märkis ta.

Pärnits lisas, et järgnevad kvartalid võivad tuua ka kehvemaid tulemusi, kuid tuleb optimistlik olla ja teha kõik, et selliseid stsenaariume pehmendada või üldse välistada. "Mingeid õhulosse me ei ehita, et sügisest läheb kõik jälle ülesmäge," ütles ta.

"Küll aga arvan, et 2010. aasta on juba parem, kukkumist pole enam nii palju. Ühiskond ikkagi restruktureerib ennast, hoogne areng on maha võetud ning stabiliseerimine hakkab vaikselt ülesmäge minema," sõnas Pärnits.

Ka hiljuti uuendatud ning laienenud Rocca al Mare keskuse juht Mati Pops ütles, et praegu on näha jätkuvat langustrendi jaemüügisektoris. "Ent keskuse omanik ja haldaja Citycon vaatab asju ja teeb otsuseid pikaajalises perspektiivis," lisas ta.

Kristiine kaubanduskeskuse juht Allan Remmelkoor ütles, et aprillis olid langused siiski väiksemad pea kõikides valdkondades võrreldes veebruari ja märtsiga. "Aprill on tarbija optimismi ja kindlustunnet tõstnud," lisas ta. "Eks me kõik ootame hinge kinni pidades, mismoodi asi jätkub - kas need statistika kõverad jäävad ülespoole nihkuma või oli see ajutine," rääkis ta.

Mais mõjutas Kristiine keskust Rocca al Mare laienduse avamine. "Kuid loodan, et mai statistika ei tule halvem kui aprill," lisas Remmelkoor.

Samas väljendas Remmelkoor muret, et kauplused teevad massiivseid allahindlusi juba hooaja keskel. "Ühest küljest mõistame neid ning saame aru, et neil on vaja likviidsust ja raha tekitada, et tagada uue kauba ja jooksvate kulude pealetulek. Teisest küljest on see sama oksa saagimine, millel me istume," sõnas ta.

"Me harjutame tarbijat sellega, et kõike saabki allahinnatult, ning väga keeruline on naasta täis marginaaliga toodete juurde. Kuid sellest nõiaringist välja saada pole üldse lihtne," sõnas ta.

Aprillis läks hästi kasutatud kaupade kauplustel ja turgudel, kus müük kasvas mullusega võrreldes veerandi võrra.

Siiski see jaemüüki oluliselt ei mõjuta, sest selle tegevusala osatähtsus oli aprillis vaid 1%.

Ülemiste keskuse juhi Guido Pärnitsa sõnul on loogiline, et kasutatud kaubad ja turumüük lähevad ülesmäge. "Kuid nende osa kogumüügist on väike ning vaevalt et nad suuri kaubanduskeskusi mõjutavad," lisas ta.

"Arvan, et inimesed lihtsalt ei osta nii palju ning meie langusnumbrid käivad koos turu tõusude ja mõõnadega," rääkis Pärnits.

Ülemiste keskuse käive vähenes esimeses kvartalis mullusega võrreldes ligi kuuendiku võrra. Külastajaid oli 5% ja oste 6% vähem. Käibe kahanemine tähendab, et keskmine ost on kõvasti väiksemaks jäänud, selgitas Pärnits.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 18:06
    Otsi:

    Ava täpsem otsing