Valus küll, aga paraneb

Tarvo Vaarmets 01. juuni 2009, 00:00

USA majanduse käsi käib endiselt üsna nukralt - töökohad kaovad, kinnisvaraturg kukub ja äriinvesteeringud on oluliselt kahanenud. Need ja paljud muud tegurid viisid maailma suurima majanduse esimeses kvartalis 5,7%-lisse miinusesse.

USA majanduslangus oli väiksem, kui esialgu avaldatud, kuid sügavam kui ökonomistid ootasid. Bloombergi kogutud 75 ökonomisti mediaanprognoos oli 5,5%, sealjuures kõikusid ootused 4,9% ja 6,3% vahel.

Võrreldes eelnenud kvartaliga ehk eelmise aasta viimase kolme kuuga pidi USA majandus vastu võtma siiski väiksema hoobi, sest siis langes USA kogutoodang isegi 6,3%. Käimasolevalt kvartalilt oodatakse aga veelgi pehmemat kukkumist, kuna varude soetamise langustempo aeglustub ja ka ehitustegevus ei kuku nii drastiliselt kui varem. See muidugi ei tähenda, et ettevõtted loobuksid töökohtade kaotamisest, kuna kasumid on endiselt tugeva surve all. Töökohtade kadu tähendab aga hoopi tarbimisele ja sellega ka majanduse taastumiskiirusele.

"Majanduslangus tuleb teises kvartalis oluliselt väiksem, pööre kasvule toimub aga juba kolmandas kvartalis," rääkis Nomura Securities Internationali peaökonomist David Resler Bloombergile. "Mis me aga pärast seda näeme, ei saa olema just eriti huvitav," viitas ta majanduse arvatavale aeglasele taastumisele.

Tarbijate kulutused kasvasid lõppenud kvartalis 1,5%, olles eelmise aasta viimases kvartalis kukkunud koguni 4,3%. Kuna töökohti jääb USAs aina vähemaks, ei tasu tarbimisnäitajatelt teises kvartalis siiski eriliselt head tulemust oodata. Võime kas või mõelda USA kahe autogigandi Chrysleri ja GMi peale. Juba nende kahe ettevõtte pankrot annab töötute armee suurendamisele märkimisväärse panuse.

Veidi optimismi suutsid aga pakkuda ettevõtete varud, mis kolme kuuga kukkusid 91 miljardi dollari võrra ehk üle 10 miljardi dollari väärtuses vähem, kui turg ootas.

Varudest väljaloetav signaal, madalamad laenukulud ja USA majanduse ergutusrahad annavad tõepoolest lootust, et asjalood liiguvad paremuse poole. Ainuke mure on, et arvatavasti toimub see paranemine väga aeglaselt.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 18:06

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing