Tööandjad: lähitulevik leevendust ei too

01. juuni 2009, 16:57

Eesti Tööandjate Keskliidu värske küsitluse
andmetel arvavad ettevõtjad, et lähitulevikus olulisi muutusi paremuse poole ei
tule. Globaalne majanduskeskkond on küll stabiliseerumas, kuid Eesti
majandusprobleemid jätkuvad.

Vastavalt aprillis läbi viidud Eesti Tööandjate Keskliidu kvartaliküsitluse tulemustele ei näe Eesti tööandjad oma ärivaldkonnas lähitulevikus olulisi muutusi paremuse poole, teatas liit. Pooled vastanutest leidsid, et tegutsemistingimused nende tegevusalal kuue kuu jooksul pigem halvenevad ning viiendik kardab, et olukord on poole aasta pärast oluliselt halvem kui täna. Ligi viiendik vastanutest leidis aga, et olukord jääb samaks ja 14,7 protsenti nägi oma valdkonnas tegevustingimuste mõningast paranemist.

Otsustusvõimetu valitsus halvendab majandust

Vastanud nägid peamise probleemina Eesti majanduse jahtumist ja globaalse majanduskeskkonna mõjusid, kuid tõstsid esile ka valitsuse majanduspoliitikat ja kõrgeid tööjõukulusid. Nii tõid kokku 71 protsenti vastanutest valitsuse majanduspoliitika esile kui probleemi, sealhulgas 42 protsenti leidis, et valitsuse tegevus on kas suur või väga suur probleem. Lahtiseletatult mainisid ettevõtjad probleemina valitsuse aeglast reageerimist majanduslangusele, maksupoliitikat ja selgusetust tuleviku osas. Mainiti ka vähest riiklikku tuge ettevõtjatele ja krooni kõrget kurssi.

Tööjõukuludega on suuremal või vähemal määral probleeme 65 protsendil vastanutest, tõsiselt teevad need muret 34 protsendile. Pankade laenupoliitikat nägi probleemina 41 protsenti vastanutest, kuid suure või väga suure probleemina 23 protsenti.

Palk vähenes keskmiselt 14%

Majanduslangusega toimetulekuks on tööandjate keskliidu liikmed küsitluse kohaselt vähendanud oma palgafondi keskmiselt 14,1 protsendi võrra ja töötajate arvu keskmiselt 9 protsendi võrra.

Kokku osales küsitluses 191 vastajat tööandjate keskliidu alaliitudesse kuuluvatest ettevõtetest. Enim vastanuid oli transpordi, ehituse ja kinnisvara, tööstus- ja teenidusettevõtetest. Küsitlus oli esimene omalaadne. Tööandjate keskliit jätkab oma liikmete kvartaliküsitlust, et saada rohkem infot otse ettevõtjatelt ja erinevate ärivaldkondade arenguid kiiremini märgata.

Kvartaliülevaate fookuses on seekord kohalike omavalitsuste finantsseis ja pikemalt analüüsib raport haldusreformi läbiviimise vajalikkust.

Keskliidu hinnangul peaks haldusreform olema riiklike prioriteetide seas sama tähtsal kohal kui eurole üleminek, sest Eesti paljude omavalitsuste ülalpidamiskulud on liiga kõrged ja nende võimekus esmatasandi valitsemisülesannetega toime tulla liiga madal.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
01. June 2009, 16:57
Otsi:

Ava täpsem otsing