Luik käendab isiklikult Ekspress Grupi laenu

Virge Haavasalu 03. juuni 2009, 00:00

Ekspress Grupi juhatuse esimees Priit Leito ütles eile aktsionäride koosolekul, et laenu lõpptähtaeg on 2012. aasta sügis, kuid kui laen makstakse varem tagasi, lõpeb ka tagatise tasu maksmine Luigele.

Kolmandat päevakorrapunkti, millega sooviti saada aktsionäride nõusolek tehinguks nõukogu liikme Luige ja juhatuse vahel, said hääletada kõik kohale tulnud aktsionärid, välja arvatud Luik ise. Aktsionärid kiitsid selle punkti ühehäälselt heaks.

"Rõõmu ja rahuloluga teen seda," vastas Luik küsimusele, miks ta käendas laenu ja millist perspektiivi ta selles näeb. Luik ütles, et ta aitab alati ettevõtet hea meelga, ja kutsus ka teisi aktsionäre üles seda tegema.

Luik ei muretsenud selle pärast, kui ühel hetkel pank ei rahuldu enam tema käendusega ja nõuab uusi tagatisi. Nimelt on ka teisi võimalusi selleks, kui peaks vajadus tekkima, kinnitas Luik.

Ekspress Grupi nõukogu liige Ville Jehe ütles Luige käenduse kohta, et see võimaldas ettevõttel laenuintresse madalamaks saada, ja tema näeb sel ainult positiivset mõju nii ettevõttele kui ka väikektsionäride staatusele.

Ekspress Grupi nõukogu liige ja Danske Capitali esindaja Antti Partanen, kes on ka üks laenu andnud panga esindajaid, kiitis samuti Luige käigu heaks, mis peaks tugevdama ettevõtet.

Täiendavate tagatiste nõudmine saab kõne alla tulla siis, kui Ekspress Grupp ei suuda kinni pidada laenu teenindamise tingimustest, ütles LHV Panga analüütik Henri Adams.

"Näiteks jäädakse hätta mõne maksega või langevad ettevõtte näitajad lubatud piiridest välja," selgitas Adams. Tema sõnul on sellisel juhul erinevaid võimalusi, et pankasid rahustada.

"Ekspress on kaasanud juba lisakapitali uute aktsiate emiteerimise teel ning samuti ollakse müümas infoteenuste äri," tõi Adams näiteks.

Analüütik kommenteeris ka Jehe põhjendust, et Hans H. Luige käendus aitas saada Ekspressil sündikaatlaenule veidi paremad intressid: "Siit võib järeldada, et ettevõttel on soodsam maksta suuraktsionärile käenduse eest tasu kui pankadele kõrgemaid intresse. Sellisel juhul on LHV Panga arvates Hans H. Luige initsiatiiv aktsionäride poolt vaadates igati tervitatav ning aitab Ekspress Grupil niigi pingelises olukorras veidi kulusid kokku hoida."

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 18:07
    Otsi:

    Ava täpsem otsing