BÖRS: arengumaades sajab raha

03. juuni 2009, 06:57

Viimase kuuga on arenevate riikide
aktsiafondidesse voolanud raha sellise hooga, et investorid peaksid ajalukku
vaadates hakkama juba muret tundma.

EPFR Globali andmetel kasvatas investorite tormijooks arengumaade aktsiafondide mahtu viimase nelja nädalaga 12 miljardi dollari jagu. See moodustab aga 3,5% kogu viimaste varadest. Sellistes mastaapides on rahakuhilad arengumaades viimase kaheksa aasta jooksul kasvanud vaid korra - 2006. aasta veebruaris. Siis langes MSCI Emerging Marketsi indeks järgmise nelja kuuga 8,4%.

Iseenesest ei ole arengumaade - nagu Venemaa või Hiina - aktsiaturgude viimaste kuude kasve vaadates mingi uudis, et investorid neisse riikidesse jõuliselt panustavad - kust mujalt need tohutud hüpped tuleksid. Venemaa börsiindeksid on aasta algusega võrreldes pea kahekordistunud, Hiina Shenzhen aga üle 60protsendilises plussis.

BNY Mellon Wealth Managementi investeerimisspetsialist Leo Grohowski peab fondidesse voolavat ekstreemset raha kontraindikaatoriks.

Peab tõdema, et paraku ongi tihti nii, et kui investorid hakkavad karjaga börsile tulema, kui enam kainest mõtlemisest eriti ei hoolita ja aktsiaindeksid tõusevad selle tulemusena mitmeid protsente päevas mitmeid päevi järjest, siis on kole lähedal.

MSCI 22 arengumaa börsi koondav indeks on viimase kolme kuuga läbi teinud suurima ralli alates indeksi loomisest 1987. aasta detsembris.

Kuigi enamik analüütikuid ralli jätkumisse ei usu, on siiski ka neid, kes tulevikku optimistlikumalt vaatavad. Näiteks HSBC privaatpanganduse analüütik Arjuna Mahendran sõnas Bloombergile, et arengumaade aktsiaralli võib kesta veel pool aastat, kuna kiirem majanduskasv meelitab investoreid madalama tootlusega varadelt just arenevate riikide aktsiaid ostma.

IMFi andmetel kasvab arengumaade koondmajandus sel aastal 1,6% ja järgmisel aastal juba 4%. Samal ajal peaks arenenud riikide koondmajandus sel aastal kahanema 3,8% ja järgmisel aastal paigal seisma.

On täiesti selge, et lõputult selline spurt ei kesta, võib uskuda, et varsti tõmbavad börsid hinge. Langus hüüab tulles vaid tasa.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
03. June 2009, 06:57
Otsi:

Ava täpsem otsing