Ettevõtjate kasum vähenes aastaga 79%

04. juuni 2009, 09:10

Eesti ettevõtlussektori esimese kvartali
kogukasum vähenes eelmise aasta sama ajaga võrreldes 79%, teatas
statistikaamet.

Ettevõtted teenisid esimeses kvartalis kasumit 2,1 miljardit krooni, mis on ligi kaheksa miljardit vähem kui aasta tagasi. Sellest madalam oli ettevõtlussektori kasum viimati 1999. aasta neljandas kvartalis, kui ettevõtjad teenisid kasumit veidi üle miljardi krooni.

Esmakordselt oli kahjumis suurima müügituluga tegevusala – hulgi- ja jaekaubandus, mille kahjum ulatus kvartaliga 443 miljoni kroonini. Kahjumis oli jaekaubandus ja mootorsõidukite müük, hulgikaubandus oli väikeses kasumis, teatas statistikaamet. Suurenev tööpuudus tekitab tarbijates ebakindlust tuleviku suhtes ning ostuotsust kaalutakse põhjalikumalt. Tihe konkurents on viinud jaekaubandusettevõtted olukorda, kus tuleb kaubelda ka kahjumiga.

Teistest tegevusaladest olid kahjumis taime ja loomakasvatus, metsamajandus, ehitus ning majutus ja toitlustus.

Selle aasta esimeses kvartalis müüsid ettevõtted kaupu ja teenuseid jooksevhindades kokku üle 120 miljardi krooni eest. See on viiendiku võrra vähem kui aasta tagasi. Suurima osatähtsuse müügitulust andsid hulgi- ja jaekaubanduse ning töötleva tööstuse ettevõtted — vastavalt 39% ja 19%. Müügitulu vähenes nii hulgi-ja jaekaubanduses kui ka töötlevas tööstuses neljandiku. Ka teiste suuremate tegevusalade müügitulu langes.

Sarnaselt müügituludele on vähenenud ka ettevõtete kulud, kuid seal on langus väiksem (17%). Kõige rohkem langesid kulud ehituses (27%) ning hulgi- ja jaekaubanduses (22%).

Ettevõtted investeerisid esimeses kvartalis 8,5 miljardit krooni, mis on kümme protsenti vähem kui aasta eest. Investeeriti peamiselt hoonete ja rajatiste ehitamisse ja rekonstrueerimisse ning masinatesse ja seadmetesse. Investeeringud hoonete ja rajatiste soetamisse suurenesid ligi kolmandiku ning investeeringud maasse 41%. Teised investeeringud vähenesid.

Ettevõtete tööjõukulud vähenesid statistikaameti teatel aastaga kümme protsenti.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
04. June 2009, 19:10
Otsi:

Ava täpsem otsing