Kaubamaja juht: meile avaldab mõju ka Läti ja Leedu majanduslangus

04. juuni 2009, 19:10

Tallinna Kaubamaja juhatuse esimees Raul
Puusepp ütles, et lisaks üleüldisele majandusjahtumisele erinevates sektorites
Eestis, avaldas nende ettevõttele mõju ka Läti ja Leedu majanduslangus, kus
ettevõte tegutseb auto-, kinga- ja jaekaubandusäris.

Kui Eesti ettevõtluse sektori kogukasumi langus esimeses kvartalis oli vastavalt statistikaametile 79 protsenti, siis Tallinna Kaubamajal kui börsiettevõttel oli see 177 protsenti. Kõikide Tallinna börsi ettevõtete kogukasumi langus oli esimeses kvartalis võrreldes mullusega 1,2 mld krooni, mis teeb 126 protsenti.

Puusepp märkis, et tal on raske kommenteerida, miks Tallinna Kaubamaja kukkus oluliselt enam kui Eesti ettevõtluse oma tervikuna, kuna ta ei tea statistikaameti metoodikat. „Ma küsin vastu, milline on kasumilangus, kui see enne oli positiivne ja pärast muutus kahjumiks. Kui mingisugune positiivne number muutub miinuseks, ei saa seda protsendis väljendada,“ oli Puusepp kindel.

„See näitab seda, et päris suur osa ettevõtteid kukkus kasumis kõvasti ja päris suur osa ilmselgelt kukkus ka miinusesse,“ soostus Puusepp siiski ettevõtlussektori kogukasumi 8 miljardi kroonise vähenemise kohta ütlema.

„Mis puudutab meid konkreetselt, meil on lisaks üleüldisele majandusjahtumisele erinevad sektorid, mis on keskmisest erinevalt käitunud, nagu näiteks automüük. Autoturg on oluliselt rohkem kukkunud, kui majandus keskmiselt,“ selgitas Puusepp.

„Teiseks, kogu meie tulemus ei olnud tingitud ainult majanduslangusest, vaid me oleme tervikuna tugevas arendus- ja arengufaasis. Ja arendamine toob kaasa kulud ja efektiivsuse languse mingiks perioodiks,“ jätkas ta.

Samuti lisas ta, et Kaubamaja puhul tuleb rääkida ka tegevusest Lätis ja Leedus, mis on selle kasumilanguse tulemusse sisse arvatud. „Leedus on meil autoäri ja Lätis on meil autoäri, kingad ja Selver. Ka selles mõõtmes ei ole see päris üks-üheselt võrreldav või tõlgendatav,“ arvas Kaubamaja juht.

Kaubamaja teenis 2008. a esimeses kvartalis 67,5 miljonit krooni kasumit ja tänavu esimeses kvartalis 52,3 miljonit krooni kahjumit. Tegemist on kasumiga, mis arvutatud enamusosaluse pealt.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
04. June 2009, 20:36
Otsi:

Ava täpsem otsing