Minister Parts rahvast ei pelga

04. juuni 2009, 07:10

Poliitpropagandasegune ametiühingute
meeleavaldus Toompea lossi ees kujunes eile politsei jõudemonstratsiooniks, sest
jõustuva töölepingu seaduse vastu protestinud töörahvast piidles riigikogu eest
ja seest vähemalt sadakond "Rambot".

"Ansip maha!", "Häbi, valitsus!" röögib tuhandepealine inimmass. Riigikogu rõdule uudistama tulnud IRLi saadik Marko Mihkelson, käed rinnal vaheliti, vaatab hetke miitingulisi ja pöörab siis pead raputades kannalt ringi.

"Ei, mul ei ole aega rääkida. Ma kohtun parem ukrainlastega," vabandab välispoliitikust rahvasaadik Äripäevale.

Nii jäävad valitsusliidu saadikutel nägemata ka meeleavaldajate plakatid "Valitsus, austa rahvast!", "Vähem seadusi, rohkem õigusi!", "Töölepingu seadus = paindlikkus tapab!", "Ülbed valitsejad erru!" ja "Ei orjatööle!".

Kõnede vahel laulavad protestijad: "Valitsusel vesi ahjus! Taaderiideraa! Maha mängivad nad rahvast! Taaderiideraa!", "Kääri käised ülesse ja asu enda kaitsele!", "Valitsusel viimsed päevad, suurest hirmust püksid märjad!"

Seevastu keskpartei noorliikmed, Öine Vahtkond eesotsas Dimitri Klenski, Vladimir Lebedevi ja Dimitri Linteriga, sotside noorliikmed ning roheliste erakonna eestkõnelejad Valdur Lahtvee ja Aleksei Lotman jalutavad protestijate seas. Ka elukutseline riigikukutaja Tiit Madisson koos abikaasaga osaleb üritusel.

Vahetult enne miitingu algust sõidab riigikogu hoovi neli kaubikut, kered raskest politseinike koormast vastu maad. Samasuguse sisuga kaubik kiirustas ka valitsuse residentsi, Stenbocki maja hoovi.

Lisaks piidlevad miitingulisi erariides kaitsepolitseinikud. Julgestuspolitsei on tänavale toonud enda ratta- ja ATV-korravalvurid. Ka valvavad korda julgestuspolitsei kaitseteenistuse ja liiklusjärelevalve politseinikud.

Majandusminister Juhan Parts kiirustab riigikogust välja ja kurdab, et kole kiire on. "Kuulge, kiire on praegu! Siin on äge, aga ma ei saa praegu püünele astuda. Aga ärge muretsege, ma tulen tagasi!" naeratab Parts.

Minister on sõnapidaja mees. Tuleb ja peab kõnet. Parts peab vapralt vastu, kuigi temperamentsed vene prouad ta välja vilistavad ja meest valimatult sõimavad. "Ma-ha! Ma-ha!" röögib kuulajaskond ennastunustavalt.

"Ärge mind maha võtke! Sellest ei ole kasu!" põrutab Parts vastu. Ja jätkab kõnepidamist. Karjub kurjad miitingulised üle.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
04. June 2009, 07:10
Otsi:

Ava täpsem otsing