Kui firma saaks kommirahaga, sigineks neid liiga palju

07. juuni 2009, 20:08

Algkapitali vähendamine vääriks arutelu,
kuid ettevõtete registreerimine kommiraha eest võib viia kergekäelise ning vale
otsuseni, leidis disainmööblit tootva Yuppy Stainless OÜ kaasomanik ja tegevjuht
Martti Rõigas.

„Kindlasti vääriks algkapitali vähendamine suuremat arutelu, kuid minu arvamus on, et algkapitali oluliselt vähendada vajadust ei ole,“ rääkis Äripäevale roostevabast metallist disainmööblit tootva firma kaasomanik ja tegevjuht Martti Rõigas. „Osaühing, nagu ka aktsiaselts, on kapitaliühing ja viimastele kehtib piiratud vastutus ehk osanik ei vastuta oma isikliku varaga ühingu kohustuste eest. 40 000 kroonine osakapitali nõue ongi seatud ju vastukaaluks piiratud vastutusele,“ selgitas ta.

Rõika sõnul on alustava ettevõtte probleemiks võita kolmandate isikute usaldus võita ja seda on lihtsam teha kõrgema algkapitali kui näiteks ühe euro suuruse algkapitaliga.

Tagasi vaadates tõdes Rõigas, et kui algkapitali nõue oleks madalam olnud, oleks ta ettevõttega võib-olla varem asutanud. „Arvan, et inimesi hirmutab pigem ettevõtlusega kaasnev bürokraatia kui 40 000 kroonine algkapitalinõue,“ lisas Rõigas ning märkis, et on ju ka muid ettevõtlusvorme nagu FIE, millega alustada.

„Kui algkapitalinõue oleks ainult formaalsus ja ühingu saaks asutada sisuliselt vanemate antud kommiraha eest, võib juhtuda, et ühinguid hakatakse asutama liiga kergekäeliselt ja valel eesmärgil,“ rääkis Rõigas, kuigi tõdes, et ettevõtlikke inimesi ja ettevõtteid on alati rohkem vaja.

„Mida rohkem on ettevõtlike inimesi ja ettevõtteid, seda suurem on ka tõenäosus uute töökohtade ja suure ekspordiosakaaluga ettevõtete tekkimisele, millest meil hetkel kõige suurem puudus on,“ kommenteeris Rõigas.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
07. June 2009, 20:08
Otsi:

Ava täpsem otsing