Politoloog: valimistulemused märgivad jõujooned maha

07. juuni 2009, 19:21

Politoloog Rein Toomla ütles
Äripäevale, et Euroopa Parlamendi valimistulemused näitavad erakonnavahelisi
jõujooni.

"Intriigi on õhus küll, kolme suure erakonna pea kohal on kirves," sõnas Toomla kommentaariks valimiskomisjoni juhi Heiki Sibula öeldule, et valimistulemused on huvitavad just sisepoliitiliselt.

"Valimiskomisjoni need aga olulised pole, võibolla pidas Sibul aga silmas tehnilisi eripärasid," arutles Toomla.

Politoloogi sõnul annavad igasugused valimised märku, mis riigis toimub. "Sisevalimised on signaal väljapoole, Euroopa Parlamendi valimised sissepoole. Need näitavad erakonnavahelisi jõujooni ja võimaldavad erakondadel teha järeldusi, näiteks, milline kampaania osa õigustas ennast ja milline mitte," selgitas ta.

"Ega midagi muud ei oska välja pakkuda kui arvamusuuringud näitasid," põikles Toomla valimistulemuste ennustamisest kõrvale, märkides, et tal pole põhjust uuringutulemustes kahelda. "Küsimus on selles, kas Keskerakond saab kaks või kolm kohta ning kui sotse ja IRLi toetas 13% küsitletuist, siis erakordselt halva õnne korral kukub üks neist välja. Kindlasti ei juhtu aga ka sellist asja, et ainult Keskerakond ja Reformierakond Euroopa Parlamenti saavadki."

Küsimusele, kas on võimalik, et Reformierakond langev välja, vastas Toomla: "Arvamusuuringute järgi seda ei paista." Samas lisas politoloog, et kui midagi sarnast juhtuks, oleks tegu suure üllatusega.

Kella 16ks 35%ni kasvanud valimisaktiivsuse kohta sõnas Toomla, et see on erakordselt hea tulemus, kuna ta prognoosiski sellist protsenti. "Ootan huviga, järsku tuleb 40% täis," lisas Toomla. "Umbes seitsme tunniga kasvas eelhääletusele juurde 20%, kui neli viimast tundi samas tempos jätkub, võib kasvada veel 10% ja tulla isegi 45%."

Toomla märkis, et vastu õhtut valimistuhin siiski raugeb, kuid isegi 35% on tubli saavutus. "See oleks vana Euroopa tasemel," kommenteeris politoloog.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
07. June 2009, 20:20
Otsi:

Ava täpsem otsing