Tõehetk saabub tund enne südaööd

07. juuni 2009, 12:50

Täna on valimisjaoskonnad avatud kella 9st
kuni 20ni, kusjuures europarlamendi saadikuid saab valida vaid elukohajärgses
jaoskonnas. Valimistulemusi ei avaldata enne kella 23.

Valima minnes on vaja kaasa võtta kehtiv isikut tõendav dokument, milleks võib olla näiteks pass, IDkaart, juhiluba või pensionitunnistus. Allkirja vastu saadud hääletussedel tuleb täita kabiinis. Hääletussedelile tuleb märkida oma lemmikerakonna või üksikkandidaadi number. Jaoskonnakomisjoni liige paneb täidetud sedelile templi, seejärel laseb valija hääletamissedeli oma käega valimiskasti.

Tulemused selguvad proportsionaalsuse põhimõttel, kus erakondadele ja üksikkandidaatidele leitakse võrdlusarvud. Kelle võrdlusarvud on suurimad, sõidab Brüsselisse Eesti rahvast esindama.

Eelvalimistel osales ligi 14% valijaskonnast ehk umbes 120 000 inimest.

Valimiskomisjoni teatel oli täna keskpäevaks hääletamas käinud 206 423 valijat, mis moodustab 22,7 protsenti nende üldarvust. Kõige kõrgem on seni olnud osalusprotsent Tallinnas (28,2 %), kõige väiksem Võrumaal (17,2 %).

2004. aaasta Euroopa Parlamendi valimistel oli keskpäevaks käinud hääletamas vaid 13,5% valijatest.

Kui valija terviseseisundi või muu mõjuva põhjuse tõttu ei saa hääletada hääletamisruumis, võib ta taotleda hääletamist kodus. Selleks esitab valija oma elukohajärgsele jaoskonnakomisjonile kirjaliku taotluse hiljemalt kella 16ni.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
07. June 2009, 19:45
Otsi:

Ava täpsem otsing