Baltika emissioon suurt elevust investorites ei tekita

Virge Haavasalu 08. juuni 2009, 00:00

"Praegu on palju väga odavaid, kuid väga häid ettevõtteid, kuhu raha panna," sõnas Helenius. Ta soovitas Baltikal lasta uute aktsiate hinda poole madalamaks, mida tegid viimasel aastal näiteks mõned suuremad pangad, et investoreid ligi meelitada.

Baltika emissioonis märgitavate aktsiate hind on praegusest turuhinnast kõrgem, pealegi ei saa eelisaktsiate märkijad alates aktsiate emiteerimisest kahe aasta jooksul aktsionärina hääleõigust, põhjendas Helenius, miks pole tingimused tema jaoks atraktiivsed.

Samuti ei ole väljakuulutatud perioodil 10% dividendi igalt eelisaktsialt nii atraktiivne, et investeerida suhteliselt riskantsesse ettevõttesse, seda enam, kui ei ole kindel, kas ettevõte üldse kasumit teenib ja välja maksab, lisas ta.

Baltika väikeaktsionär Toomas Kivimägi ei näe selles probleemi, et Baltika aktsiaemissioonil saavad osaleda ainult kutselised investorid, sest märksa olulisem on Kesk-ja Ida-Euroopas kiirelt laienenud moerõivatootja finantsseisu parandamine.

"Ei näe väga suurt probleemi. Eesõigus dividendile 10% on vaid kahel aastal," ütles Kivimägi. "Ilmselt on mitu korda olulisem Baltika finantsseisu parandamine, mida aktsiaemissioon võimaldab 40 miljoni krooni ulatuses" rääkis ta.

Baltika juhtkond ei saa osaleda eelisaktsiate märkimisel, kuna see on suunatud ainult kutselistele investoritele, ütles Baltika juhatuse liige ja finantsdirektor Ülle Järv. Investoritega käivad veel aktiivsed läbirääkimised.

Kõigest lähemalt lubas Järv rääkida aktsionäride koosolekul, samuti ka sellest, kas ettevõttel on plaanis eelisaktsiad börsile viia. Järve sõnul on huvi suunatud emissiooni vastu olemas.

Varahaldusfirma Kafa Kapitalilahendused OÜ kaudu Baltika väikeaktsionär Alger Ers ütles, et isegi kui väikeinvestoritele võimaldataks märkida eelisaktsiaid, ei oleks ta sellest huvitatud.

"Mitte praegu," ütles Ers. Baltika juhtkonna tegevus on jätnud siiani Ersile sümpaatse mulje. Ta on võtnud Baltika aktsia suhtes pikaajalise positsiooni. "Arvatavasti võib lähiajal soodsamaid ostukohti tekkida, mis võimaldab Baltika ja ka teiste Eesti aktsiate osas pikki positsioone suurendada," lootis ta.

Baltika aktsiapositsiooni suurendamises aitavad Ersi hinnangul otsusele jõuda Baltika järgnevad kvartaliaruanded. "Loodan, et Baltika väljub ka praegusest kriisist võitjate poolel," sõnas ta.

Avaliku pakkumise korraldamine tähendab ettevõtte jaoks kindlasti suuremat raha- ja ajakulu, lisaks eeldaks väikeinvestorite kaasamine tõenäoliselt ka eelisaktsiate börsile toomist, et nad paariks aastaks oma investeeringusse ei lukustuks.

Eelisaktsiad on täiesti aktsepteeritav ja läbipaistev viis uut kapitali kaasata. Olemuselt jäävad ju nad lihtsalt laenu või vahetusvõlakirja ja lihtaktsiate vahele, kompenseerides puuduva või piiratud hääleõiguse garanteeritud tootlusega.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 18:07

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing