Kaevandajate aktsiad hoos

Romet Kreek 08. juuni 2009, 00:00

Maailma suured kaevandusgigandid leidsid taas üksmeele, kuna Rio Tinto leidis, et parem ühendada endise tagasilükatud liitujaga jõud seismaks vastu Hiina riikliku kompanii investeeringuele ettevõtte aktsiatesse.

Rio Tinto aktsia tõusis, kuna ettevõte lükkas tagasi suurinvesteeringu Hiina suurimalt alumiiniumitootjalt Aluminium Corp. of Chinalt.

Maailma suuruselt kolmas kaevanduskompanii Rio Tinto plaanib emiteerida uusi aktsiaid ja loob rauamaagi kaevandamise ühisettevõtte suurema rivaaliga BHP Billiton.

Rio Tinto emiteerib olemasolevatele aktsionäridele iga 40 aktsia kohta 21 uut aktsiat hinnaga 28,29 Austraalia dollarit tükist. See hind oli 57 protsenti alla turuhinna. Sellisel teel plaanib ettevõte saada 15,2 miljardit dollarit värsket raha. Suurbritannias kaubeldavatele aktsiatele on hinnaks 1400 penni tükist.

Lisatehing ühisettevõtte näol BHP Billitoniga tähendab, et ettevõte ei vaja pealesunnitud rahasüsti Hiina riigiettevõttelt. BHP Billiton maksab 50:50 ühisettevõttes osaluse eest 5,8 miljardit dollarit.

Rio Tinto kavatseb kasutada saadavat raha võlakoormuse vähendamiseks, mida oli viimati 38,9 miljardit dollarit. Hiinale oli tehingu ärajäämine ebameeldiv üllatus, kuna see ei anna neile toorainega varustamise kindlust.

Austraalia-Briti ettevõtete tehing ja emissioon lõi omapärase olukorra. Nimelt Suurbritannia juhtivas FTSE 100 indeksis võis reedel lõuna paiku näha, kuidas suuremate tõusjate seas kohad üks kuni seitse kuulusid kaevanduskompaniide aktsiatele. Päris õhtuni see olukord ei säilinud, kuid kahe suurima tõusja kohad jagasid omavahel reedese päeva staarid.

Rio Tinto aktsia kerkis reede õhtupoolikuks 10,7 protsenti, 3010 pennile. Aktsia hinna-kasumi suhtarvuks oli 13,7. BHP Billitoni aktsia hind tõusis 8,3 protsenti, 1577 pennile. Selle aktsia ajalooliste kasumite alusel arvestatud hinna-kasumi suhteks tuli 11,7.

Praeguses finantsvõimenduse mahavõtmise tuhinas tundub võla tagasimaksmine mõistliku tegevusena. Vaevalt, et nendelt gigantidelt keegi leiva käest võtab - tootmiskuludelt võidaks neid lüüa, aga mastaapsuselt ilmselt neile keegi kinnast ei viska.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 18:07
    Otsi:

    Ava täpsem otsing