Politoloog: valimistulemus annab aimu kampaania mõjust

Anne Oja 08. juuni 2009, 00:00

"Intriigi on õhus küll, kolme suure erakonna pea kohal on kirves," sõnas Toomla kommentaariks valimiskomisjoni juhi Heiki Sibula öeldule, et valimistulemused on huvitavad just sisepoliitiliselt. Sibul ütles eile kell 5 õhtul toimunud pressikonverentsil, et sisepoliitiliselt on väga huvitav, kui palju hääli erakonnad ja üksikkandidaadid saavad.

"Valimiskomisjonile need aga olulised pole, võib-olla pidas Sibul aga silmas tehnilisi eripärasid," arutles Toomla.

Politoloogi sõnul annavad igasugused valimised märku, mis riigis toimub. "Sisevalimised on signaal väljapoole, Euroopa Parlamendi valimised sissepoole. Need näitavad erakonnavahelisi jõujooni ja võimaldavad erakondadel teha järeldusi, näiteks, milline kampaania osa õigustas ennast ja milline mitte," selgitas ta.

"Ega midagi muud ei oska välja pakkuda, kui arvamusuuringud näitasid," põikles Toomla valimistulemuste ennustamisest kõrvale, märkides, et tal pole põhjust uuringutulemustes kahelda. "Küsimus on selles, kas Keskerakond saab kaks või kolm kohta ning kui sotse ja IRLi toetas 13% küsitletuist, siis erakordselt halva õnne korral kukub üks neist välja. Kindlasti ei juhtu aga ka sellist asja, et ainult Keskerakond ja Reformierakond Euroopa Parlamenti saavadki."

Küsimusele, kas on võimalik, et Reformierakond langeb välja, vastas Toomla: "Arvamusuuringute järgi seda ei paista." Samas lisas politoloog, et kui midagi sarnast juhtuks, oleks tegu suure üllatusega.

Kella 16ks 35 protsendini kasvanud valimisaktiivsuse kohta sõnas Toomla, et see on erakordselt hea tulemus, kuna ta prognoosiski sellist protsenti. "Ootan huviga, järsku tuleb 40 protsenti täis," lisas Toomla. "Umbes seitsme tunniga kasvas eelhääletusele juurde 20 protsenti, kui neli viimast tundi samas tempos jätkub, võib kasvada veel 10 protsenti ja tulla isegi 45 protsenti."

Toomla märkis, et vastu õhtut valimistuhin siiski raugeb, kuid isegi 35 protsenti on tubli saavutus. "See oleks vana Euroopa tasemel," kommenteeris politoloog.

Äripäeva trükkimineku ajaks oli veel selgumata, kes saab õnnepileti Brüsselisse sõiduks.

Vastavalt Nizza lepingule on Eestil kuus kohta ehk 0,8 protsenti Euroopa Parlamendi saadikukohtadest.

Reformierakond ootas eile tulemusi Imre Kose restoranis Vertigo, sotsiaaldemokraadid Radissoni hotelli all asuvas restoranis Madisson, IRL ootas tulemusi Uniquestay hotelli hoovis Kaval Antsu talus, Keskerakonna liikmed kogunesid Meriton Grand Hotelli ja Rahvaliit Harju tänaval asuvasse Stereo Lounge'i.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 18:07
    Otsi:

    Ava täpsem otsing