Veondus ja laondus viie aasta järel taas kahjumis

ÄP 09. juuni 2009, 00:00

Statistikameti andmetel teenis veondus ja laondussektor 2009. aasta esimeses kvartalis 62 miljonit krooni kahjumit. Eelmisel aastal samal ajal teeniti 820 miljonit krooni kasumit. Seeg on langus ühtekokku 108%. Samuti on langenud firmade käive 14 miljardilt 12 miljardi kroonini ehk 14%.

Laondus ja veondusfirmade kulud langesid 13 miljardilt kroonilt 12 miljardi kroonini ehk 8%. Sealhulgas tööjõukulud kahanesid 1,9 miljardilt kroonilt 1,6 miljardi kroonini ehk 16%.

Viimati oli sektor kahjumis 2004. aasta viimasel kvartalil, mil miinusesse jäädi 38 miljoniga. Nüüd hakkas kasum kukkuma juba 2008. aasta neljandas kvartalis, mil see oli vaid 317 miljonit. Näiteks sama aasta kolmandas kvartalis oli see näitaja aga 1,6 miljardit krooni.

"Isiklikult arvan, et veondus- ja laondusettevõtetel läks üldiselt kehvemini kui Eesti ettevõtlussektoril tervikuna. Väga raske oli esimene kvartal," tõdes DSV Transpordi juht Jaan Lepp. Teisalt leidis ta, et väga hull olukord siiki pole. "Suuremaid "ärakukkumisi" pole ju olnud ja eks aeg annab arutust, kas on oldud piisavalt paindlikud. Usun, et Eesti ettevõtted saavad muutustega hakkama," lootis ta Eesti veonduseala inimeste sitkusele.

Ettevõtlussektori 2009. aasta esimese kvartali kogukasum vähenes eelmise aasta sama kvartaliga võrreldes 79%, teatas statistikaamet.

Ettevõtted teenisid esimeses kvartalis kasumit 2,1 miljardit krooni - see on ligi kaheksa miljardit vähem kui aasta tagasi. Sellest madalam oli ettevõtlussektori kasum viimati 1999. aasta neljandas kvartalis, kui ettevõtjad teenisid kasumit veidi üle miljardi krooni.

2009. aasta esimes kvartalis müüsid ettevõtted kaupu ja teenuseid jooksevhindades kokku üle 120 miljardi krooni eest; s.o viiendiku vähem kui aasta tagasi.

Sarnaselt müügituludele on vähenenud ka ettevõtete kulud, kuid seal on langus väiksem (17%). Ettevõtete tööjõukulud vähenesid aastaga 10%.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 18:07
    Otsi:

    Ava täpsem otsing