Strandberg: nagu poliitiline Tehumardi lahing

1706-aripaev 09. juuni 2009, 08:33

Küsitlus/debatt: Millega seletate roheliste
totaalset hävingut valimistel, mujal Euroopas saatis rohelisi ju edu?

Vastas Marek Strandberg, Eestimaa Rohelise Erakonna eestkõneleja, riigikogu liige:

Püüdsime neil valimistel tutvustada küsimusi, mis on Euroopas lahendatavad rohelise majanduse, rahasüsteemide ümberkorralduse ja õiglasema ressursijaotuse kaudu. Vägev viha ja vastuseis partokraatiale oli selgelt üle meie sõnumi.

Toimus tõeline poliitiline Tehumardi lahing... 100 000 kodanikku sarjas valmiskastide juures kõiki, kel parteitunnus küljes. Ja neil oli selleks õigus - enamik parteiliselt juhitud poliitikast on sügavas ummikus. Teisalt enamik ühiskonnast toetas parteilise asjaajamise jätkumist.

Euroopa Parlamendis kasvatasid rohelised oma kaalu ja see oli hea tulemus. Rohelised erakonnad ELis on kokku leppinud ühise ja järgmise viie aasta jooksul realiseeritava tegevuskava Euroopa majanduskriisist väljatoomiseks. Nüüd realiseeritakse sedasama kava lihtsalt ilma Eestist pärit rohelisteta. See oli valijate valik.

Valimised tõid selgelt välja kaks erinevad Euroopat. Tuleb ilmselt leppida asjaoluga, et roheliste ideede populaarsuse kasv läänes ei tähenda suurt midagi Eesti jaoks.

Siiski: 6-7 korda rohkem valijaid, kui on erakonnal liikmeid, toetasid meie plaane. Oleme ilmselt pikema majandusliku ja sotsiaalse kultuuri muutuse tee alguses, kui olen ette kujutanud. Vanas Euroopas on ühiskonda rohelisemaks muudetud ju aastakümneid.

Asjaolu, et meie arusaamu ei toetatud nii palju, kui lootsime, ei muuda meie põhimõtteid. Eks püüame leida paremaid viise nende selgitamiseks. Meie valimistulemus ei muuda tõsiasja, et inimese ainus elupaik on Maa ja selle ökosüsteem ning sellega tuleb ka majandamisel arvestada. Selle selgitamine oli ja jääb meie tegevuse üheks sisuks.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
09. June 2009, 09:45
Otsi:

Ava täpsem otsing