Nafta hinnaralli jätkub

10. juuni 2009, 15:56

Toornafta hind viskus täna pärast
Rahvusvahelise Energiaagentuuri (IEA) globaalnõudluse prognoosi viimase kaheksa
kuu kõrgtasemele ehk üle 73 dollari barreli eest.

IEA tõstis oma nafta tarbimise väljavaadet esimest korda alates eelmise aasta augustist. IEA kergitas oma kuuraportis käesoleva aasta päevast naftanõudlust 120 000 barreli võrra 83,3 miljoni barrelini. Eelmise aastaga võrreldes kahaneb nõudlus oodatavalt siiski 2,9%, mis on suurim langus alates 1981. aastast.

Tavapäraselt dollari väärtusega vastassuunas liikuv nafta hind on kolme kuuga juba enam kui kahekordistunud. Toornafta hinnarallit ei ole suutnud pidurdada ei kasvavad naftavarud ega maikuus juba 9,4%-ni kerkinud USA töötusmäär, mis võiks viidata nõrgale naftanõudlusele.

Toornafta juulikuised tarnelepingud kerkisid täna New Yorkis 1,67 dollari jagu 73 dollarini barrelist (päevasiseselt ka 73,23). Eile kosus nafta 71,33 dollarini, üleeile aga hüppas 1,92 dollarit ehk 70,01 dollari tasemeni.

"Ma ei imestaks, kui me nädala või kahe jooksul testiksime juba 80 dollari piiri," rääkis Fuel First Consultingu energiaanalüütik Gerard Rigby eile Bloombergi vahendusel. "Praegune sentiment on lihtsalt liiga tugev," viitas ta meeleoludele turgudel.

Finantskriisi ette näinud New Yorki Ülikooli professor Nouriel Roubini teatas, et nafta barrelihind tõuseb järgmisel aastal 100 dollarini.

Käesoleval aastal on must kuld muutunud juba 64% kallimaks. Toornafta hind saavutas oma tipu eelmise aasta 11. juulil, kui ühe barreli eest tuli välja käia 147,27 dollarit. Seejärel tuli kiire kukkumine kuni 19 detsembrini, mil üks barrel naftat maksis 32,4 dollarit.

Naftat Eksportivate Riikide Organisatsioon kaalub tootemahtude suurendamist vaid juhul, kui toornafta hind tõuseb 100 dollarini, teatas Kuveidi naftaminister Ahmed al-Abdullah al-Sabah. OPEC, kes toodab 40% maailma naftast, peab järgmise koosoleku 9. septembril.Nafta hinnaralli ei tunne piireNafta hinnaralli ei tunne piireNafta hinnaralli ei tunne piire

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
11. June 2009, 22:01
Otsi:

Ava täpsem otsing