Sotsid: europarlamendi valimistel loeti hääli ebatäpselt

10. juuni 2009, 12:53

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna kinnitusel
oli teisipäevane europarlamendi valimiste häälte ülelugemine korraldatud
Tallinna linnavalitsuses äärmiselt ebakorrektselt ja läbipaistmatult.

"Linnavalitsuse neljanda korruse saalis vedelesid lahtised hääletussedelitega kotid, osa sedeleid kallati vahepeal põrandale ja pitseerimata kotte veeti ühel korruselt teisele. Arvukalt oli kohal Keskerakonna vaatlejaid. Sedeleid kontrollis umbes paarkümmend inimest, kes olid tiheda summana kummargil laua kohal," kirjeldas riigikogu kantselei nõunik Mihkel Liivo, kes saabus SDE vaatlejana ülelugemisele eile pärastlõunal enne kella nelja.

Kummastust tekitas ka see, et sotsiaaldemokraatideni jõudis teave Tallinna valimiskomisjoni toimingust vaid viis minutit enne selle algust, lisas Liivo. Toimunu meenutas tema sõnul pigem Novgorodi veetšet ega jätnud kuidagi muljet usaldusväärsest ja korrektsest asjaajamisest.

"Soovime, et keskvalimiskomisjon uuriks juhtunut ja jagaks meile selgitusi. Tõenäoliselt esitame taotluse lugeda Tallinnas üle Keskerakonnale antud hääled. Kaalume ka võimalust tulla sama taotlusega välja veel mõnes valimisringkonnas," lausus sotsiaaldemokraatide peasekretär Randel Länts.

Keskerakond on nõudnud mitmes maakonnas häälte ülelugemist, sest nende kolmas saadikukoht Euroopa Parlamendis on vaid paarikümne hääle kaugusel. Sel juhul jääks Eesti sotsid europarlamendist välja.

Tallinna valimiskomisjon teatas täna, et on hämmingus Mihkel Liivo süüdistuste üle. Komisjoni teatel toimus häälte täiendav ülelugemine kooskõlas kõigi nõuetega, milles veendus ka kohalolnud vabariigi valimiskomisjoni esindaja. "Pärast valimistulemuste ülekontrollimist küsiti eraldi kõigilt juuresviibinud isikutelt, sh nii Keskerakonna kui ka Sotsiaaldemokraatliku Erakonna esindajatelt, kas neil on mingeid pretensioone valimiskomisjoni tegevusele peale häälte ülelugemist. Mitte keegi protesti ei esitanud," seisab valimiskomisjoni teates.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. June 2009, 15:55
Otsi:

Ava täpsem otsing