Pankadel lootus lahti saada autokoormast

Viktoria Lummo 11. juuni 2009, 00:00

Põhjala suurim automüüja Bilia AB tahab hakata Rootsi pankadelt kokku ostma Eestis, Lätis ja Leedus raskustesse sattunud klientidelt üle võetud autosid, sest Rootsis on kasutatud autode müük kasvanud.

Swedbanki Liisingu divisjoni direktor Gunnar Toomemets ütles, et Bilia idee on väga tervitatav - kui Rootsis on nõudlus, kuid puudub kaup, ning Eestis on see hetkel olemas, siis loodetavasti on see ettevõtmine mõlemale osapoolele kasulik.

"Kasutatud autode turg näitab küll kergeid elavnemise märke, kuid samas on ka realiseeritud varade hulk kasvanud võrreldes eelmiste perioodidega, mistõttu oleks taoline müük tõepoolest mõeldav," kinnitas Toomemets. "Hind ja tingimused kujuneksid võimalike läbirääkimiste käigus, märkis ta.

"Swedbanki liisingu põhitegevus on eelkõige liisingu väljastamine nii era- kui ka äriklientidele, kuid praeguses muutunud majanduskeskkonnas oleme ka meie oma suunda mõnevõrra muutnud, näiteks müües realiseeritud varasid," ütles Toomemets.

Krediidipanga poole ei ole Rootsist keegi autode ostmise eesmärgil pöördunud, ütles panga äripanganduse osakonna juhataja Uku Tammaru. "Küll aga soovis liisingust tagasi tulnud autosid eelmisel aastal Rootsi toimetada üks kohalik ärimees," märkis Tammaru ja lisas, et kuna pakutud hind oli niigi madalatest hindadest veel poole madalam, jäi äri katki.

"Krediidipangal on siiani õnnestunud hoida tagastatud autode hinnataset kohaliku turu jaoks atraktiivsena," märkis Tammaru. Viimaste kuude jooksul sissetulevad autod on maha müüdud ja mingit liisinguautode kuhjumist müügiplatsidele ei toimu, selgitas ta. Turgu üldiselt vaadates võib Tammaru sõnul öelda, et kasutatud autosid veetakse Euroopasse ja Leetu ja miks mitte tulevikus ka Rootsi. Turul liigub kaup ikka sinna, kus tema järele on nõudlus, kommenteeris ta.

SEB Liisingu tegevjuht Ainar Leppänen leidis, et kuna liisingule tagastatud autode hulk on kasvanud ning Eesti turg on väike, pole välismaale müümine välistatud. "Juba praegu on SEB müünud autosid (ja vähem seadmeid) välismaiste oksjonite kaudu," lisas ta.

BRC Autokeskuse müügijuht Alfred Hallika leidis, et tõenäoliselt on majandussurutis pannud ka Rootsi autoostjad vaatama rohkem kasutatud autode poole. "Samuti on ilmselt Rootsi krooni kursi langemine muude valuutade suhtes toonud kaasa uute imporditud sõidukite hinnatõusu," selgitas ta.

BRC Autokeskus tegeleb aktiivselt liisingufirmade tagastatud sõidukite müügiga ning firma klientide seas on ka palju välismaalasi, märkis Hallika. "Eestis on raske müüa kallimaid tagasitulnud autosid, kuna kohalik ostujõud on madal, mistõttu võiks just hinnalisemate sõidukite eksport Rootsi olla mõistlik," kommenteeris ta.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing