Eesti ja Läti majandus tagasi 2005. aasta III kvartalis

11. juuni 2009, 10:14

Eesti ja Läti majandus on tagasi 2005.
aasta kolmandas kvartalis, selgus rahandusministeeriumi koostatud
tabelist.

Palju räägitakse erinevate riikide, eriti Baltimaade majanduse langemisest esimeses kvartalis möödunud aasta sama ajaga võrreldes. Majandustsükkel on rahandusministeeriumi makromajanduspoliitika osakonna juhataja Andrus Sääliku ütlusel aga oluliselt pikem kui aasta või kaks. Sestap soovitab ta vaadata majanduses toimunut pikema aja jooksul – näiteks alates 2000. aasta esimesest kvartalist.

Rahandusministeerium võttis võrdlusesse 12 riiki ning arvestas 2000. aasta võrdlusbaasiks (100). "Selle aja jooksul on kõikide riikide majandus kasvanud erinevalt – seda näitab teine lahter, kus sajale lisandunud number toob välja riigi majanduse kasvu üheksa aasta jooksul," kommenteeris Säälik alltoodud tabelit.

"Võrdlusbaasi põhjalt näeme, et hoolimata praegusest majanduse langusest on üheksa aastaga kõige rohkem kasvanud (pea 50%) Leedu, Läti, Eesti ja Slovakkia. Samas suuremad ja arenenumad majandused on kasvanud üheksa aasta jooksul üsna aeglaselt – näiteks Jaapan kokku 2,5 ning Saksamaa 3,5 protsenti," selgitas ta.

Edasi soovitab ta vaadata, mida on viimase aasta jooksul toimunud langus tähendanud iga riigi majandusele ehk millisesse ajajärku on tagasi jõutud. "Vahepeal kiiremat kasvu näidanud riikides on üldjuhul olnud ka kiirem langus – see aga ei ole jõudnud majanduse mahtu langetada kaugemale kui väiksemat tõusu kogenud ning nüüd majanduslangusesse jõudnud riigid," märkis Säälik.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
11. June 2009, 12:11
Otsi:

Ava täpsem otsing