John McCain: Ida-Euroopa pole kauplemisobjekt

Kertu Ruus 11. juuni 2009, 17:47

USA ei tohi lasta Venemaal oma endises
impeeriumis mõjusfääri kehtestada, ütles John McCain, USA senaator ja
vabariiklaste presidendikandidaat viimastel valimistel, eile Washingtonis Kesk-
ja Ida-Euroopa koalitsiooni seminaril esinedes.

"Külm sõda on möödas, Nõukogude impeerium kadunud, ja kumbagi ei igatseta tagasi," nentis McCain. Senaatori sõnul peab USA küll tegema võimalusel Venemaaga produktiivset koostööd, kuid ei tohi samas anda "ühtegi vihjet selle kohta, et me loovutame selle regiooni taasloodud Moskva-kesksele mõjusfäärile".

McCain rõhutas, et Venemaa piiril olevad iseseisvad riigid ei saa olla kuidagi kauplemisobjektiks Venemaaga paremate suhete saavutamisel. Hiljem kuulajate küsimustele vastates täpsustas ta, et tema arvates ei näe ka USA president Barack Obama ega välisminister Hillary Clinton Ida-Euroopat kauplemisobjektina.

McCain meenutas, et Venemaa ei täida täna Gruusiaga kokku lepitud relvarahu tingimusi: Vene väed on Gruusia suveräänsel territooriumil, sh Lõuna-Osseetias ja Abhaasias. "Selle asemel, et kinni pidada relvarahu nõudest osaleda rahvusvahelistes kõnelustes nende kahe provintsi tuleviku üle, on Venemaa tunnistanud nende iseseisvust, sõlminud nendega sõpruslepped, mis sisuliselt seavad nad sõltuvusse Venemaast, ja võtnud üle nende piiripunktid," sõnas McCain, nimetades Gruusiat USA "kindlaks liitlaseks".

John McCain nentis, et USA president Barack Obama peaks 6.-8 juulini toimuval kohtumisel Venemaa presidendi Dmitri Medvedeviga selle teema tõstatama.

McCaini sõnul on Gruusias toimunu hoiatav näide kogu regioonile. "Gruusia invasioon on dramaatiline näide murettekitavast suunast Venemaa tänases välispoliitikas: Moskva soov säilitada naaberriikides oma mõjusfäär, valitseda nende poliitikat ja piirata nende tegevusvabadust rahvusvahelistes suhetes. Olgu selleks mõni aeg tagasi tõsise küberrünnaku alla sattunud Eesti, Transnistria territoorium, kus on endiselt sees Vene väed, või Ukraina, kuhu Musta mere laevastik jääb Vene poliitikute jutu järgi ka pärast plaanitud lahkumiskuupäeva – Moskva kavatsused näivad selged. Me ei tohi tagasi pöörduda aega, kus Vene piiril asuvatel riikidel ei lubatud ise teha otsuseid, kontrollida oma poliitilist tulevikku või otsustada oma liitlaste valiku üle," tõdes senaator McCain.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
11. June 2009, 17:48
Otsi:

Ava täpsem otsing