Planeedid võivad kauges tulevikus kokku põrkuda

11. juuni 2009, 11:19

Meie päikesesüsteemi tulevik võib olla üsna
vägivaldne: uued arvutisimulatsioonid näitavad, et planeetide orbiitide muutused
võivad viia Maa kokkupõrkamiseni Merkuuri, Marsi või Veenusega järgmise paari
miljardi aasta jooksul. Sellise stsenaariumi tõenäosus on siiski äärmiselt
väike.

Hoolimata oma väiksusest on Merkuur päikesesüsteemi korrapärasusele suurimaks ohuks. Arvutimudelite tulemused näitavad, et Merkuuri orbiidi pikenemise korral on olemas üheprotsendiline võimalus, et planeedi tee ümber Päikese ristub Veenuse orbiidiga. Sellele järgneks planeetide liikumises kaos ning Merkuur võib päikesesüsteemist välja viskuda või põrkuda kokku Päikese või naaberplaneetidega, näiteks Maaga, kirjutas LiveScience.

Arvutimudelite tulemusi kirjeldatakse täpsemalt ajakirja Nature 11. juunil ilmunud numbris.

Jacques Laskar ja Mickael Gastineau Pariisi observatooriumist jooksutasid arvutisimulatsioonides 2501 erinevate planeediorbiitidega stsenaariumit. Kui enamiku orbiidi pisimuutuste tulemusena ei toimunud mingeid kokkupõrkeid, viis umbes 25 suurte häireteni Merkuuri orbiidis.

Kui Merkuuri orbiidi pikenemine viib kokkupõrkeni Päikese või Veenusega, ei mõjuta see simulatsioonide põhjal kuigi palju ülejäänud päikesesüsteemi. Leidub aga stsenaariumeid, mille korral Merkuuri orbiidi muutus viib seesmise päikesesüsteemi (maa-tüüpi planeetide) täieliku destabiliseerumiseni umbes 3,3 miljardi aasta jooksul, mis võib lõppeda Maa kokkupõrkega Mekuuri, Marsi või Veenusega.

"Meie mudelite kõige üllatavam tulemus on Maa ja Veenuse orbiidi destabiliseerumine,“ ütles Laskar. „Selleks peab aga Merkuur destabiliseeruma gravitatsioonilise vastasmõju tõttu Jupiteriga, mis võib omakorda destabiliseerida Marsi. Selle tulemusena satub Marss Maale väga lähedale. Alles nüüd võib juhtuda Veenuse orbiidi destabiliseerumine ja Veenuse kokkupõrge Maaga.“

Kui teadlased uurisid erinevaid stsenaariume, kus Maa ja Marss üksteisele lähenevad, leiti viis erinevat stsenaariumi, kus Marss päikesesüsteemist välja heidetakse. 200 erineval stsenaariumi järgi põrkusid kaks taevakeha kokku – neist 48 juhul oli üks põrkuvatest taevakehadest Maa.

Kuigi planeetide orbiidid võivad näida stabiilsetena, pole asi siiski nii, eriti miljardite aastate skaalal. Planeedid võivad üksteise liikumist gravitatsiooniliselt mõjutada. Astronoomide sõnul võis kaugemas minevikus ka mõnedel meie päikesesüsteemi planeetidel olla praegusest oluliselt erinevad orbiidid.

Vananedes Päike paisub ja kaotab massi; varasemates uurimustes on näidatud, et see protsess võib planeete oluliselt mõjutama hakata umbes seitsme miljardi aasta pärast. Maa võib selle tulemusena aurustuda või teiste tähtede gravitatsioonilise mõju abil päikesesüsteemist välja lennata. 2001. aastal NASA poolt läbi viidud uurimuse põhjal on Maa päikesesüsteemist välja lendamise tõenäosus üks sajale tuhandele.

Vahepeal võivad aga planeedid üksteisele lähedale sattudes (eriti vastasmõjudes suurte planeetidega nagu Jupiter) täiesti uutele orbiitidele sattuda. Selliseid nähtusi on täheldatud väljaspool meie päikesesüsteemi, muuhulgas võib näiteks objekt nimega 2M1207B olla moodustunud kahe planeedi kokkupõrkest ja ühinemisest. Ka meie enda Kuu tekkis enim toetust leidnud hüpoteesi kohaselt Marsi-suuruse objekti kokkupõrkel Maaga üle nelja miljardi aasta eest.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
04. September 2009, 13:42
Otsi:

Ava täpsem otsing