Imearst tuleb Tammistu küün-kontserdisaali

Mari Hiiemäe 12. juuni 2009, 00:00

Teisiti öeldes esietendub Vanemuise suveetendusena Iiri kaasaegse kirjandusklassiku Brian Frieli näidend "Imearst". Lavastajaks on Priit Pedajas.

"Imearst" on tõsine kaasamõtlemistükk, mis tänu suhteliselt väiksele, 240 pealtvaatajat mahutavale esitamiskohale mõjub eriliselt kammerliku ja intiimsena.

Komöödia pole see kindlasti mitte ning mingit nalja, nagu ehk suvelavastuselt oodata võiks, "Imearstis" ei tehta. Pigem on "Imearst" üks mitmetahuline mõtisklus.

Loo sisu areneb kolme tegelase monoloogide kaudu. Kordamööda on laval nii imearst Frank, tema naine kui ka mänedžer ning igaüks neist jutustab sama loo, kuid hoopis erineva pilgu läbi. Laval avanevad kolm vaatenurka, mille põhjal loob pealtvaataja neljanda - isikliku.

"Imearsti" peategelast Franki on õnnistatud ravitsejavõimega, kuid see võime ei ilmuta end paraku mitte iga päev. Frank elab ebaõnnestumisi läbi tõsiste pettumustena ning niisamuti nagu tema poole pöördunud abivajajad, vajab ka tema ise abi. Samuti ei jäta imearsti hingelised läbielamised puutumata tema lähedasi.

Etendus on üsna staatilise kulgemisega. Tegevust ei ole "Imearstis" kuigi palju, pigem põhineb saadav efekt näitlejate osavusel roll välja mängida, nende näomiimikal ning loomulikult ettekantaval tekstil. Tantsu, tralli ja aktiivset publiku lõbustamist tuleb otsida pigem mõnest teisest etendusest.

"Imearst" on lavastatud topeltkoosseisule. Lavastusse kaasatud näitlejaid on kokku kuus, ühes etenduses mängib kolm osalist. Esietenduses löövad kaasa Peeter Volkonski, Hannes Kaljujärv ja Külliki Saldre. Teise koosseisu moodustavad Riho Kütsar, Aivar Tommingas ning Merle Jääger.

Juba 1584. aastal esmamainitud Tammistu mõisa küün-kontserdisaal avati ürituste korraldamise paigana mullu augustis.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 10:02

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing