Aivar Pilv: Eesti õigusloomes on mitmeid puudusi

12. juuni 2009, 20:03

Kuigi Eesti on viimase 15 aasta jooksul
jõudnud Euroopa õigusruumi, iseloomustavad Eesti õigusloomet endiselt mitmed
puudused, ütles Eesti Advokatuuri esimees Aivar Pilv.

"Tuleb tõdeda, et vaatamata Eesti õigussüsteemis toimunud väga ulatuslikele positiivsetele muutustele iseloomustab Eesti õigusloomet jätkuvalt rida tähenduslikke puudusi. Kiirustamine ja pealiskaudsus, läbimõtlematus ja spetsialistide arvamuste ignoreerimine – need on märksõnad, mis sageli iseloomustavad meie seadusloomet ja pärsivad õigussuhteid," ütles Pilv advokatuuri 90. juubeli tähistamisel peetud kõnes, vahendasid ERR Uudised.

Pilv tõi esile, et Eesti kohtupraktikas süveneb ettearvamatus ja heitlikkus, seniste seisukohtade üllatuslik ja arusaamatu ümberhindamine ja muutmine.

"Õigusemõistmine ja kohtupraktika peab kaasa aitama seadusandja tahte mõistmisele ja õigusnormi kohaldamisele, õiguskindluse ja stabiilsete õigussuhete kujunemisele, mitte tekitama segadust ja põhjustama käegalöömist," sõnas Pilv.

Pilv ütles, et avalikkuses ei järgita aeg-ajalt isikute põhiseaduslikke õigusi ja garantiisid oma hea nime ning väärikuse kaitsele, samuti süütuse presumptsiooni põhimõtteid. "Jääb mulje, et sageli ei suuda meedia mõista, et viitamine demokraatlikule ühiskonnale ja sõnavabadusele pole need kategooriad, mis võimaldavad ajakirjandusel piiramatult ja kontrollimatult eirata elementaarseid isiku põhiõigusi ja -vabadusi," selgitas ta.

"Meil on põhjust täna tunda uhkust advokatuuri tugevuse, meie liikmeskonna suuruse ja järjepideva kasvu üle. Meie tugevus peitub meie ametiga kaasnevates kõrgetes väärtushinnangutes, ajaloolistes ja tunnustatud eetilistes kategooriates. Samuti ühtekuuluvustundes ja vastastikuses toetuses," rõhutas Pilv.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
12. June 2009, 20:03
Otsi:

Ava täpsem otsing