See aasta möödub koondamiste tähe all

Katre Pilvinski 15. juuni 2009, 00:00

Kaks kolmandikku ettevõtetest on vähendanud või vähendamas töötajate arvu, ligi kolmandik on rakendanud osalist tööaega või sundpuhkust, selgus Eesti juhtivate ettevõtete ja organisatsioonide seas mai lõpus tehtud ASi PricewaterhouseCoopers (PwC) uuringust. Tulemustasusid ning muid rahalisi ja mitterahalisi hüvesid on kärpinud ligi pooled vastanuist.

Pisut üllatuslikuna selgus, et põhipalku on vähendanud vaid ligikaudu kolmandik ettevõtetest, märkis PwC. Valdavalt on põhipalka vähendatud kuni 10% (kaks kolmandikku palka vähendanud ettevõtetest) ja ainult üksikutel juhtudel rohkem kui 20%.

"Tõik, et palgakärped juhtivates ettevõtetes on puudutanud pigem keskastmejuhte ja spetsialiste ning kõige vähem lihttöötajaid, võib esmapilgul tunduda üllatav, ent peegeldab tõenäoliselt tendentsi, et nõudluse langedes on ettevõtted lihttöötajaid pigem koondanud, kuna vajadus nende järele sõltub otseselt turu mahust," kommenteeris PwC juhtivkonsultant Jüri Etverk.

Wõro Kommerts ASi juht Kaido Kaare ütles, et ilmselt peegeldavad need arvud seda, kuidas ettevõtjad kohanduvad olukorraga. "Ma ei arva, et need numbrid on liiga suured, aga näitavad kindlasti seda, et kohandumisprotsess on käimas ja tõenäoliselt jätkub mõnda aega," rääkis ta.

Kaare kommenteeris uuringus välja toodud tõika, et 40% ettevõtetest on vähendanud tulemustasusid ning muid hüvitisi, et tema arvates see arv pigem suureneb. "Loogiline, et kui tulemused näitavad allakäiku, siis ka tulemustasud vähenevad veelgi," lisas ta.

"Koondamiste arv pigem suureneb, kuna tööpuudus näitab selgelt kasvutrendi. Aga on selge, et kriisist läbiminekuks on vaja töötajate arvu veel kokku tõmmata," ütles ta.

Kaare aga ei usus, et 1. juuli toob koondamislaine. "Meie jaoks see mingisugune verstapost pole, oleme koondanud enne 1. juulit ja teeme seda ka tõenäoliselt pärast," märkis ta.

Metallmööblitootja Jalax ASi tegevjuht Laur Lubja kommenteeris uuringu tulemusi, et arvud peegeldavad tegelikku olukorda. "Olen küll üdini optimist, kuid järgneva kuue kuu jooksul lähevad samad näitajad veel hullemaks. Tuleb veel tasusid kärpida, tuleb kulusid kokku hoida ehk tuleb harjuda kitsamalt elama," sõnas ta.

Lubja rääkis, et ka Jalax on saavutanud töötajatega uued palgakokkulepped ning on ka koondatud. "Kes pole nõustunud palka muutma, need oleme koondanud," lisas ta.

If Eesti Kindlustuse juht Andres Sooniste üllatus, et ainult 2/3 ettevõtetest on vähendanud või vähendamas töötajate arvu. "Ma arvan, et see on üsna tõepärane, et kõigil on tulnud seda teha," ütles ta.

"Koondamine annab efekti järgmisel aastal või kui seda aasta alguses tehti, siis võib-olla jõuab ka sellesse aastasse," lisas Sooniste.

Sooniste sõnul on If Kindlustus rakendanud kahte meetodit. "Oleme vähendanud tööaega ja ka töötajate arvu, kuid see on olnud dünaamiline. Samas oleme mõnes valdkonnas töötajaid juurde võtnud," sõnas ta.

"Praegune turg on väga muutlik ning raske on öelda, mida toovad järgmised kuus kuud," ütles Sooniste.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 18:08
    Otsi:

    Ava täpsem otsing