Stefan Anderssoni aktsiaportfell kaotas mullu poole väärtusest

15. juuni 2009, 18:00

Rootsi päritolu erainvestor Stefan
Anderssoni aktsiaportfell on eelmisel aastal aktsiate ümberhindluste tõttu
kaotanud poole oma väärtusest.

Investori ettevõtte Andersson Investeeringud OÜ 2008. aasta majandusaruandest selgub, et väärtpaberiportfelli maht koos arvel olnud rahaga oli 2008. aasta algul veel 10,5 miljonit krooni ja aasta lõpul 5,2 miljonit krooni. Kui 2008. aasta algul kaks kolmandikku sellest summast rahas, siis aasta lõpuks oli ta pea kõik sellest konverteerinud väärtpaberitesse.

Väärtpaberite ümberhindamise finantskulu oli 5 miljonit krooni. Suurim languse tõi portfelli 57 200 Merko Ehituse aktsiat, mis kaotasid 2,5 miljonit krooni oma väärtusest, samuti Tallinna Kaubamaja 34 100 aktsiat (ümberhindamise tulemus -1,3 miljonit krooni). Lisaks tegid allahindluse läbi ka SCA B, TEO ja Järvevana.

2008. aasta lõpu seisuga oli Anderssoni käes olevate aktsiate väärtus 5,2 miljonit krooni.

Nukrale börsiaastale vaatama sai Andersson 357 000 krooni dividendituli Eesti Telekomi, TEO, SCA ja Atria aktsiatelt.

„Maailma üldise majanduskriisi tõttu hakkas osaühingu varade väärtus drastiliselt kahanema aasta teisel poolel. Seetõttu lõppes majandusaasta tuntava kahjumiga, põhjustatud nii realiseeritud kui ka realiseerimata väärtpaberite väärtuse vähenemisest. Positiivselt poolelt võib tuua seda, et osaühingul õnnestus nõrkade turutingimuste ja madalate aktsiahindade tõttu soetada valitud börsifirmades aktsiakogused, mis aastataguste aktsiahindade juures poleks olnud mõeldav. Seega osaühingu nominaalne varanduse väärtus langes aasta jooksul märgatavalt, reaalselt pole aga välistatud, et aegamööda osutub majandusaasta osaühingule edukaks,“ selgitas Andersson ise majandusaastaaruandes.

2008. aasta puhaskahjumiks kujunes 5,5 miljonit krooni. 2007. aastal oli puhaskasum 0,3 miljonit krooni. Olulisim osa majandusaasta kahjumist moodustas väärtpaberite allahindlus.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
15. June 2009, 18:00
Otsi:

Ava täpsem otsing