Töölepingu seadus ikka veel lahtine

Viktoria Lummo 16. juuni 2009, 00:00

Õiguskomisjoni reformierakondlasest liige Jaanus Rahumägi tunnistas eile, et vaatamata pikale tööpäevale pole eelnõu suhtes veel kokkulepet saavutatud. Muudatusettepanekute arutelu jätkub kell seitse teisipäeva varahommikul, lisas ta.

Küsimusele, milliste muudatusettepanekute üle tuline vaidlus käis, vastas Rahumägi, et neid oli väga palju. "Homme saavad need asjad selgeks," lubas ta eile õhtul.

Komisjoni istungil osalenud ametiühingute keskliidu esimees Harri Taliga polnud eile lõuna ajal olukorda kirjeldades sõnadega kitsi. "Suur segadus on, keegi ei saa kuraditki aru, mis lähiajal juhtuma hakkab," iseloomustas ta seisu uue töölepingu seadusega.

Taliga sõnul peaks uue seaduse kohaselt põhimõtteliselt muutuma õigused ja kohustused. "Seadusesse tuleb sisse hea usu põhimõte, kus pooled peavad käituma teineteise suhtes lojaalselt ja hea usu põhimõttest lähtuvalt," selgitas ta.

1. juulil terviklikult jõustuma pidava töölepingu seaduse kohaselt muutub ka varaline vastutus ja töölepingute lõpetamise kord, märkis ta. Taliga lisas, et sellest ajast alates peaks töölepingus olema rohkem infot. "Alles peaksid jääma põhimõtteliselt direktiividest tulenevad tööajapiirangud ja puhkeajapiirangud. Aga noh, siin on ka teatud muudatusi," rääkis ametiühingujuht.

Taliga sõnul on probleemid üleval eelkõige seoses sellega, et valitsus tahab tühistada kokkulepitud töötushüvitiste tõusu. "See on meie jaoks täiesti välistatud," kinnitas ta. Taliga lisas, et valitsus on algatanud viimasel hetkel muudatusi ka öötöö piirangute osas, mis on selgelt töötajale kahjulikud.

"No siin on neid teemasid, milles peaks kokku leppima," nentis Taliga. Eelnõu kvaliteeti näitab tema sõnul seegi, et valitsus saatis veel reedel hilisõhtul välja kümme lehekülge omapoolseid muudatusettepanekuid iseenda seaduseelnõule.

"Suure tõenäosusega valitsuse kaks erakonda hääletab eelnõu poolt, mis tähendab 50 häält," leidis Taliga eile. Võimalik, et töölepingu seaduse eelnõu tahetakse parlamendis läbi suruda roheliste häälte abil, lisas ta.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 18:08
    Otsi:

    Ava täpsem otsing