BÖRS: Asjad kisuvad roosilisemaks

16. juuni 2009, 18:25

Olukorra vaikset
paranemist finantsturgudel on viimastel päevadel näidanud päris mitu
väikest indikaatorit.

Kõigepealt avaldati Saksamaal sealsete investorite meelestatus lähema kuue kuu vaate kohta, mida mõõtev indeks võttis oma silmatorkava tõusuga muuhulgas kaasa pea kõik Euroopa aktsiaturud, küll mitte väga tähelepanuväärsete plussidega.

Siinkohal tuleks siiski märkida, et ohtlikult kõrgele hakkab kerkima ka investeeringute hind ehk hinna-kasumi suhe, mis võiks viidata mõningasele korrektsioonile lähitulevikus. Euroopa Stoxx 600 indeksi mainitud suhtarv ulatub juba 25,4ni, mis on kõrgeim tase alates 2004. aasta märtsikuust. Ülereageerimine, mis optimismilaine tulvas tekkima kipub, tavaliselt siiski väga jätkusuutlik ei ole.

Kuigi uuringud on näidanud, et suur hulk rikkamate hulka kuuluvaid investoreid endiselt äärekivil varbaid kõlgutavad ning oma raha päris mängu panna veel ei julge, on üsna võimsaks kasvanud nende osakaal, kes praeguses tõusus kaasa tahavad mängida ning kohe esimesel paremal võimalusel sadulasse hüpata plaanivad. Nii on vaikselt hakanud tekkima ka uusi riskifonde.

Järgmisel kuul avab Deutsche Banki globaalse arbitraaži osakonna varasem juht Arvind Raghunathan uue riskifondi, mille mahuks saab olema enam kui miljard dollarit. Praeguse aja kohta erakordne summa viib ettevõtmise selle aasta uute riskifondide suuruse edetabelis ülekaalukale esikohale.

Selle aasta järelejääva kuue ja poole kuu jooksul plaanitakse avada veel seitse riskifondi, millest igaüks peaks suutma kaasata vähemalt 250 miljonit dollarit.

Miks neid fonde siis nüüd äkki nii palju luuakse? Ikka sellepärast, et kõik need, kes pankadest kulude kokkuhoiu ja kauplemise koomaletõmbumisega pidid töö jätma, ei taha ka päris niisama käed rüpes passida. Ja investorite jaoks äratavad nad usaldust kui kogenud varahaldajad.

Kas kõik fondid suudavad tõepoolest endale supersuuri investeerinuid meelitada, jääb esialgu veel küsimärgi alla, aga positiivsed meeleolumuutused ja valmisolek taas turule astuda näitavad kahtlemata mõningast potentsiaali rõõmustamiseks.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
16. June 2009, 18:25
Otsi:

Ava täpsem otsing