Eesti Pank jääb senistele prognoosidele kindlaks

Katre Pilvinski 17. juuni 2009, 00:00

Andres Sutt rääkis eilsel Eesti Panga pressikonverentsil, et viimased nädalad on näidanud optimistlikke märke ning maailma majandusel läheb paremini, pessimism tarbimises ja investeerimises on vähenenud.

"Reaalmajanduses ei ole veel ilmnenud olulisi paranemismärke. Majandusaktiivsus on ühtmoodi nõrk kogu Euroopas," tõdes Sutt. Tööstustoodang näitab endiselt kahanemise märke, lisas ta.

Majanduse areng vastab Suti sõnul prognoosidele.

Kunda Nordic Tsemendi tegevdirektor Meelis Einstein ütles, et teise poolaasta suhtes kindlustunnet pole. "Pigem on ikkagi ootus ja see ootus on positiivne," kommenteeris ta keskpanga finantsstabiilsuse ülevaadet.

Danske Panga Baltimaade vanemanalüütiku Violeta Klyviene kinnitusel on Eesti majandus näidanud ajutisi toibumise märke. "Üldiselt ma nõustun Eesti keskpanga majanduskommentaari ja finantsstabiilsuse ülevaatega, kuid Eesti majanduses pole siiski näha jätkusuutlikku paranemist," tõdes ta.

"Näiteks tarbija pessimism on vähenenud, kuid samas ei näita tööturg taastumise märke," ütles analüütik ning lisas, et tõenäoliselt ei saa tänavu näha olulist muutust. "Võib-olla viimane kvartal toob nii Eesti kui ka maailma majanduses paranemist, kuid see areng on väga väike," ütles Klyviene.

"Rääkides pangandussektorist, siis usun, et kolmas ja neljas kvartal näitavad, kui suures hädas on tegelikult meie pangandussüsteem. Laenukahjud kasvavad ning pankade laenuportfellide kvaliteet on suur probleem. Mitte ainult Eestis, vaid kõikides Balti riikides," märkis Klyviene.

Eesti Panga president Andres Lipstok ütles eile, et Eesti finantssektoris on piisavad puhvrid ning meie haavatavus on tänu sellele tunduvalt vähenenud.

"Finantssektor on tugevalt seotud Põhjamaadega ning oleme suhteliselt kenasti suutnud nende huve presenteerida ja kaitsta," sõnas ta.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 18:08
    Otsi:

    Ava täpsem otsing