Priit Sauk: võlgadeta alltöövõtjat on raske leida

Tea Taruste 17. juuni 2009, 00:00

"Meil laenude tagasimaksmisega probleeme ei ole, sest kasutame emaettevõtte raha," rääkis ta. Sauki arvates võib maksekäitumine laenude tagasimaksmisel ainult halveneda. "Paraneda saab olukord siis, kui turul läheb seis paremaks, aga nüüd näeme vaid nõudluse vähenemist ja hindade langemist," märkis ta.

Mis puudutab ehitajate omavahelisi rahalisi suhteid, siis hoiavad tugevamad ettevõtted Sauki sõnul asju korras ega jää võlgu, ent väiksematel on probleeme. "Olen kuulnud, et võlgu ollakse päris palju. Tegemist on omamoodi doominoefektiga ning teateid alltöövõtjate lõpetamistest on hakanud üha enam tulema," sõnas Sauk.

YIT Ehitus tunnetab ehitussektori üha süvenevaid makseraskusi ka oma nahal riigihangetel osaledes. "Meie peame hankepakkumisi tehes võtma alltöövõtjate maksevõimelisuse kinnituse, aga pole enam jäänud palju alltöövõtjaid, kellel poleks võlgu. See on tekitanud olukorra, kus näiliselt on turul palju ehitajaid, aga kedagi tööd tegema leida on keeruline. Valik alltöövõtjate osas jääb üha ahtamaks," nentis Sauk.

Arco Vara juhatuse liikme Veiko Taevere sõnul on ehitussektoris ja kommertskinnisvaraga tegelevate firmade maksekäitumine võrreldes varasema ajaga halvenenud. Kuna majandusolukorra muutust ei ole täheldada, halveneb ka sektori ettevõtete maksekäitumine edasi, lisas ta. Olukorda halvendavad veelgi Skandinaavia kommertspangad, kes tõmbavad jõuliselt sektorist raha välja, märkis Taevere.

Eesti Pank teatas eile, et laenude tasumisel on enim hädas ehitussektor ja kommertskinnisvaraga tegelevad firmad. Enam kui 60päevase viivisosaga laenude maht suurenes aprillis 5,2 protsendini portfellist. Märtsis oli see veel 4,5%.

Üle kahe kuu pikkune makseviivis tähendab Äripäeva analüütiku Raivo Sormuneni sõnul tavaliselt, et laenuklient on suurtes likviidsusraskustes ja paljud pangad hakkavad selliseid hapuks läinud laene kuludesse kirjutama.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 18:08
    Otsi:

    Ava täpsem otsing